I.T.M. Sibiu a constatat nereguli grave la exploatarea forestieră. Au fost aplicate amenzi de 8.000 de lei

Pe parcursul anului 2023 I.T.M. Sibiu a desfăşurat acţiunea de verificare a respectării prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă în ceea ce priveşte modul de utilizare a echipamentelor de muncă şi a tehnologiilor de exploatare în parchetele forestiere, inclusiv la transportul tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere la nivelul Judeţului Sibiu, când activitatea de exploatare s-a desfăşurat în condiţii speciale (tăieri de rărituri, tăieri de igienă, tăieri cu restricţii pentru protejarea seminţişului, exploatarea doborâturilor de vânt), pe timp de iarnă.

Acţiunea a fost motivată de faptul că lucrătorii implicaţi în activităţile din parchetele forestiere sunt expuşi continuu la o multitudine de riscuri profesionale, suferind în urma accidentelor, de cele mai multe ori cu implicaţii deosebit de grave. Suferinţa pricinuită în urma evenimentelor, fie cu incapacitate de muncă, fie mortale de extinde în mare măsură şi la nivelul familiilor acestora.

Pe parcursul trimestrul I inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Securitate şi sănătate în muncă au realizat un număr de 9 controale, fiind constatate un număr de 36 deficienţe pentru care au fost dispuse 36 sancţiuni contravenţionale de tip avertisment.

Pe parcursul trimestrul IV s-au realizat un număr de 7 controale, fiind constatate un număr de 24 deficienţe pentru care au fost dispuse 2 amenzi contravenţionale în cuantum total de 8.000 lei şi 22 sancţiuni contravenţionale de tip avertisment.

Principalele neconformităţi constatate la angajatorii verificaţi au fost următoarele: neasigurarea semnalizării de securitate şi/ sau sănătate la locul de muncă, neasigurarea tuturor măsurilor în vederea îmbunătăţirii securităţii şi sănătăţii lucrătorilor, lipsa dovezii acordării EIP pentru toţi lucrătorii şi riscurile la care sunt expuşi la punctul de lucru controlat, instruirea insuficientă a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în ceea ce priveşte riscurile la care sunt expuşi lucrătorii de la punctul de lucru, nerespectarea periodicităţii efectuării controalelor medicale pentru lucrători, lipsă verificare şi aviz tehnic eliberat de CNCIR/ ISCIR pentru echipamentele tehnice care intră în această categorie, angajatorul nu a respectat periodicitatea efectuării controalelor medicale pentru lucrători.

„Pentru urmărirea în continuare a obiectivelor care au fundamentat acţiunea, în perioada trimestrului I al anului 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu va monitoriza unităţile verificate în cadrul etapelor de control.” – inspector şef, Alexandru Marius Stănilă.

Ultima oră