focar de pestă porcină africana la păuca. este al doilea din ultimele zile

Vineri, 8 decembrie 2023, a fost confirmat cel de-al doilea focar de Pestă Porcină Africană în județul Sibiu, în localitatea Presaca, comuna Păuca.

În urma acestei confirmări, Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu a decis instituirea unei zone de protecție de 3 km în jurul focarului, pe raza localităților Presaca, Sangatin, Păuca, Brosteni, Bogatu Roman, Armeni, Alamor, Gusu, Ludos și Sangatin, precum și a unei zone de supraveghere de 10 km, care include și zona de protecție, pe raza localităților Păuca, Brosteni, Bogatu Roman, Armeni, Alamor, Gusu, Ludos și Sangatin, precum și a localităților Boz, Dostat, Spring, Ungureni și Rosia de Secas.

În aceste zone, instituțiile competente vor aplica măsurile stabilite în legislația comunitară specifică, pentru a limita răspândirea bolii.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu va fi responsabilă de dirijarea, monitorizarea și raportarea măsurilor de control.

În cadrul exploatației în care a fost confirmat focarul, se vor ucide 34 de capete de porc gras și tineret, prin metoda „ucidere prin asomare cu pistol cu glonț captiv și decerebrare prin spinalizare”. Cadavrele vor fi incinerate sau îngropate în situri special amenajate.

Proprietarul exploatației va beneficia de despăgubiri pentru animalele ucise, în conformitate cu legislația în vigoare.

Focar de pestă porcină la Păuca. 11 porci sacrificați de autorități

Ultima oră

Comentariul meu