7 dintre cele mai comune hobby-uri în rândul românilor

Fiecare popor se distrează în felul lui. Americanii se strâng în jurul grătarului în fiecare weekend, austriecii schiază încă „din scutec”, japonezii călătoresc și pozează tot ce prind, iar bulgarii cultivă castraveți. Dar cum se relaxează românii?

Sunt mai multe răspunsuri posibile pentru această întrebare. Iată 7 hobby-uri comune ale concetățenilor noștri:

Sportul

Majoritatea românilor practică sportul ca hobby, dar sunt foarte mulți care o fac și la nivel de performanță. În consecință, rata obezității nu este la fel de mare ca în alte părți. Cea mai populară disciplină este fotbalul, practicat în aer liber sau în sală, iarna. Urmează baschetul, tenisul și mersul pe bicicletă. Românii fac sport, dar și sunt și mari consumatori de transmisiuni sportive. Meciul România – Elveția 1-0, din preliminariile Euro 2023 a făcut un record de audiență, de peste 1,4 milioane de telespectatori la nivel național.

Gătitul

Cei mai mulți români gătesc acasă, din două motive: 1. așa sunt învățați; 2. Este mai ieftin decât să ia masa la restaurant. Totuși, gătitul nu este privit strict ca o necesitate. Unii abordează arta culinară ca pe un hobby, încercând săptămână de săptămână rețete noi. Drept dovadă stau numeroasele bloguri și, mai nou, vlogguri culinare. Cele mai căutate rețete sunt cele din secțiunea „desert”, semn că românii sunt iubitori de dulciuri.

7 dintre cele mai comune hobby-uri în rândul românilor

Socializarea

Socializarea este unul dintre hobby-urile de top. Spre deosebire de popoarele germanice, care se închid în casă de la 5 după-amiaza și abia se salută și cu vecinii, românii își fac cu ușurință prieteni. Le place să râdă și să glumească, chiar și atunci când au probleme. Cel mai des ies în oraș pentru a se întâlni cu amicii, dar se și vizitează unii pe alții, prilej cu care se uită la filme sau joacă table, remi, Monopoly sau jocuri de cărți.

Navigatul pe internet

Accesul la internet face ca plictiseala să fie mult mai ușor de alungat decât în secolele trecute. Momentele de așteptare trec mult mai ușor atunci când ai la dispoziție un telefon inteligent și te poți „teleporta” într-o lume virtuală prin intermediul unui joc, sau poți citi ultimele știri, horoscopul, cum va fi vremea în următoarele zile, etc. Cei mai mulți dintre concetățeni navighează pe internet pentru a se relaxa, apoi pentru a se informa.

7 dintre cele mai comune hobby-uri în rândul românilor

Jocurile

Tinerii, în special, petrec foarte multe ore în compania jocurilor video, pe consolă sau pe PC. Industria de iGaming s-a dezvoltat foarte mult, atât pe orizontală, cât și pe verticală. La modă sunt și jocurile de pe platformele care oferă bonus prima depunere, astfel încât pasionații să aibă parte de extra distracție. Din categoria eSports, cele mai apreciate sunt jocurile cu împușcături, de strategie, apoi cele cu tematică sportivă, ce impresionează prin calitatea grafică.

Privitul la televizor

Și privitul la televizor este „sport național”, pentru o anumită categorie de români. După ce termină serviciul și ajung acasă, aceștia se instalează pe canapea sau pe fotoliu și se uită la filme, emisiuni sau la dezbateri tv până adorm cu telecomanda în mână. Intrarea pe piața din țara a unor platforme de streaming cunoscute în toată lumea a atras mai mulți oameni în fața televizoarelor. Aceștia apreciază faptul că nu mai trebuie să își aranjeze activitățile zilnice în funcție de programul unei televiziuni, având acces oricând la conținutul favorit.

Shopping-ul

Shopping-ul este activitatea favorită a româncelor. Acest hobby poate fi practicat foarte ușor online, însă o vizită în mall sau într-un centru comercial este preferată pentru atmosfera specifică. Ieșirile la cumpărături au mai mult farmec în perioada sărbătorilor, când este multă forfotă și când magazinele desfășoară campanii promoționale. În România, cel mai bine se vând hainele, apoi cărțile, muzica, produsele de înfrumusețare și electronicele.

Ultima oră

Comentariul meu