tradiții și obiceiuri de moș nicolae. peste 800.000 de români își sărbătoresc ziua onomastică

Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinți din calendarul creștin, este sărbătorit pe 6 decembrie. În România, această zi este cunoscută și sub numele de Moșii de iarnă.

Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar și al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate și al celor nedreptățiți. Conform tradiției, pe 5 decembrie, copiii îşi lustruiesc ghetuțele și îl așteaptă pe Moș Nicolae să le aducă daruri și dulciuri. Cu prilejul Sf. Nicolae, românii respectă mai multe obiceiuri, iar cei care îi poartă numele își sărbătoresc onomastica.

Prin exemplul său de generozitate arătată celor aflați în nevoie, în special copiilor, Sfântul Nicolae este un model de viață plin de compasiune. De-a lungul secolelor s-au spus multe povești şi întâmplări despre viaţa şi faptele Sfântului Nicolae, fiind venerat de către creştinii ortodocşi şi catolici şi cinstit de protestanţi.

Sfântul Nicolae, o figură internațională

Sfântul Nicolae este o figură importantă în multe culturi din întreaga lume. În Occident, cultul Sfântului Nicolae, înainte de Reformă, era cel mai puternic cult dedicat unui sfânt nebiblic. În Statele Unite, Sfântul Nicolae a fost asimilat cu Moş Crăciun, o figură asociată cu sărbătoarea Crăciunului.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae

În România, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii îşi lustruiesc ghetuţele și le aşează în fața ușii, pentru ca Moș Nicolae să le aducă daruri. Copiii cuminţi primesc dulciuri, fructe și alte daruri, iar cei obraznici primesc o nuielușă sau o lingură de lemn.

În alte țări, există tradiții similare. De exemplu, în Germania, copiii își pun ghetuțele la geam, iar în Franța, copiii își pun ghetuțele în fața ușii.

Sfântul Nicolae este o sărbătoare a bucuriei și a speranței pentru copiii din întreaga lume. Este o zi în care copiii își primesc darurile mult așteptate și în care își amintesc de importanța generozității și a compasiunicii.

Peste 800.000 de români își sărbătoresc miercuri onomastica, de ziua Sfântului Nicolae.

Potrivit datelor Direcției Generale de Avidență a Persoanelor, 805.101 români poartă nume derivate din Nicolae.

Cei mai mulți, 294.635, poartă chiar numele Nicolae. Pe locul doi se găsesc româncele cu numele Nicoleta, purtat de 219.995 de persoane. 51.145 de români poartă numele Nicolas, iar 45.150 Nicușor. De asemenea, 41.629 de românce poartă numele Niculina.

Totodată, 39.485 de români sunt Neculai, 12.781 sunt Nicholas, 10.415 Nicolaie, 23.610 Nicu, 19.863 Niculae și 14.765 poartă numele Nicole.

Ultima oră

Comentariul meu