focar de pestă porcină la păuca. 11 porci sacrificați de autorități
FOTO arhivă

Un nou focar de Pestă Porcină Africană (PPA) a fost confirmat în județul Sibiu, în localitatea Presaca, comuna Păuca.

Măsurile de control ale bolii au fost deja instituite, iar autoritățile au solicitat cetățenilor din zonă să colaboreze pentru a limita răspândirea acesteia.

focar de pestă porcină la păuca. 11 porci sacrificați de autorități

În jurul focarului, pe o rază de 3 și 10 km, au fost instituite zone de protecție și supraveghere. În aceste zone, sunt interzise mișcarea și comercializarea porcilor, precum și introducerea și ieșirea de animale din zonă.

În exploatația în care a fost confirmat focarul, cele 11 capete de porc gras existente vor fi ucise și neutralizate prin ecarisare alternativă sau îngropare în situ. Zonele afectate vor fi dezinfectate repetat.

Nerespectarea măsurilor de control ale PPA reprezintă încălcarea legii și se sancționează în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Autoritățile au solicitat cetățenilor din zonă să nu intre în contact cu porcii sălbatici și să raporteze medicului veterinar orice suspiciune de PPA.

Pesta Porcină Africană este o boală infecțioasă gravă care afectează porcii domestici și mistreții. Boala este răspândită prin contact direct cu animale infectate sau prin intermediul obiectelor contaminate.

Nu există tratament pentru PPA, iar singura modalitate de a controla boala este prin vaccinarea porcilor și prin măsuri de biosecuritate stricte.

În România, au fost confirmate peste 1.000 de focare de PPA din 2018 până în prezent. Boala a afectat în special județele din vestul și nordul țării.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică

  1. Domnule Barsan, pesta porcina africana este o boala infecto-contagioasa, incurabila, intotdeauna cu sfarsit letal si din pacate, NU beneficiaza de vaccin specific.
    A nu se confunda cu pesta porcina clasica, astazi eradicata.