senatul elimină obligativitatea permisului de conducere pentru tractoare agricole și forestiere
foto Agerpres

Senatul a adoptat, luni, o propunere legislativă care elimină obligativitatea deținerii unui permis de conducere corespunzător categoriei pentru conducătorii de tractoare agricole sau forestiere, notează Digi24.

În forma inițială a proiectului, permisul de conducere corespunzător categoriei ar fi devenit obligatoriu începând cu 1 iulie 2024. Cu toate acestea, Senatul a amendat proiectul, astfel încât pentru a conduce un tractor agricol sau forestier pe drumurile publice este suficient să dețineți un permis de conducere din categoriile B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE sau Tr sau dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulație.

Această modificare a fost propusă de un grup de senatori PNL și PSD, care au argumentat că o mare parte a operațiunilor agricole mecanizate se realizează de către operatori care nu dețin permise pentru categoria corespunzătoare utilajelor agricole, dar care au carnet de conducere pentru alte categorii. De asemenea, aceștia au susținut că noua reglementare din Codul penal (art. 335), care stabilește ca infracţiune conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier cu un permis de o altă categorie, a afectat grav activitatea agricolă.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

Ultima oră

Comentariul meu