sfaturi pentru utilizarea internetului în siguranță

Internetul aduce o mulțime de avantaje în viața omului modern, însă, la fel ca orice lucru pozitiv, vine la pachet cu unele posibile aspecte negative. Totul depinde de modul în care fiecare folosește aceste resurse ale mediului online.

Înainte de toate, pentru o viață echilibrată, se recomandă ca timpul liber petrecut în spațiul virtual să fie unul limitat, în cantități rezonabile. Desigur, există atât de multe tentații, încât este dificil să te plictisești.

Ai la îndemână rețele sociale, jocuri video, muzică, filme și seriale, fel de fel de alte atracții. Chiar și așa, nu uita de vacanțe și călătorii, de ieșiri în oraș, de plimbări în aer liber, eventual de concerte, festivaluri, spectacole de teatru – totul în funcție de pasiuni, de elementele artistice cu care rezonezi cel mai puternic.

Folosește tehnologia în avantajul tău

La fel cum offline folosești îmbrăcăminte și încălțăminte, precum și alte obiecte în funcție de vreme (mănuși, fular, umbrelă), și online ai nevoie de “accesorii” potrivite pentru a te feri de unele probleme. Evident, pe internet totul se leagă de tehnologie. Pentru ca navigarea ta pe web să fie protejată de amenințările cibernetice din ce în ce mai sofisticate, există diverse instrumente care îți pot îmbunătăți securitatea.

Pentru protejarea datelor personale ale utilizatorilor, criptarea este una dintre metodele esențiale. Protejarea datelor aflate în tranzit se realizează utilizând conexiuni certificate https, care asigură criptarea informațiilor transmise între browser și site-uri web. Acest strat suplimentar de securitate împotriva interceptării și a accesului neautorizat la datele personale este mai mult decât o simplă recomandare.

YouTube video

Astfel, ai grijă să alegi astfel de website-uri, mai ales atunci când completezi datele tale în formulare web, creezi conturi online, te autentifici sau faci plăți cu cardul. Vorbim în mod special despre magazine online, dar și alte platforme de conținut – de exemplu cele de streaming video cu filme și seriale (cu abonament) sau platformele de jocuri de noroc online licențiate.

În plus, ai putea utiliza extensii sau plugin-uri integrate în browser, care pot bloca anunțuri publicitare nedorite, pop-up-urile invazive sau programe malware. Nu uita de antivirus, de instalat pe computerul pe care îl folosești pentru conectarea la internet.

Însă browser-ul și sistemul de operare îți oferă oricum resurse foarte avantajoase, pe care trebuie doar să le optimizezi corect – să le permiți practic să funcționeze pentru a-ți filtra conținutul periculos pe internet. O atitudine prudentă este de preferat, căci eviți situațiile în care este la limita imposibilului să rezolvi complet o problemă deja creată.

Actualizările regulate ale browser-elor aduc noi funcționalități, dar și corecții de securitate. Se remediază vulnerabilitățile cunoscute, nivelul de protecție împotriva atacurilor cibernetice va fi consolidat.

Atenție la detalii

Nu deschide emailurile nesolicitate, nu accesa linkuri (din emailuri sau din social media) care te îndeamnă să te autentifici la conturi proprii de orice fel (rețele sociale, mesagerie, conturi bancare). Datele cardurilor nu trebuie introduse oriunde, iar PIN-ul cardului niciodată nu va fi folosit online. Parolele și alte date sensibile (care trebuie protejate extrem de bine) se introduc exclusiv pe website-urile furnizorilor, cel mai bine fiind să tastezi chiar tu adresa web în browser.

YouTube video

Evită tentativele de phishing, nu uita că online se pot clona ușor website-uri și conturi de social media, se pot falsifica emailuri. Având atenție la detalii și evitând capcanele (ceea ce pare prea frumos să fie adevărat, aproape mereu este fals), vei putea naviga în siguranță pe internet, bucurându-te la maxim de resursele aproape infinite oferite de mediul online.

Ultima oră

Comentariul meu