Managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță, a vorbit despre „culisele” muzeului prestigios și care sunt dificultățile întâmpinate în cadrul instituției.
La fel ca și la Filarmonica de Stat și Muzeul ASTRA, o provocare a conducerii este reprezentată de obișnuirea angajaților din cadrul instituțiilor de cultură să iasă din zona de confort cu care erau obișnuiți. Această problemă a întâmpinat-o și actualul manager interimar al Muzeului Brukenthal.
Încă din primele momente când a devenit manager interimar, acesta a încercat să scoată angajații muzeului din zona de confort pentru a organiza evenimente cunoscute și de amploare. „Este destul de greu să lucrezi în prima fază cu publicul. Este destul de greu să încerci ca unii angajați care au fost obișnuiți într-o anumită stare de confort și într-un anumit program să se adapteze noilor cerințe pe care le impun și unei noi traiectorii a Muzeului Național Brukenthal, să deservești publicul de la cel mai înalt nivel, de la elite până la copii. Trebuie să realizezi evenimente bune, să începi să vezi ce evenimente ai. Detalii elitistă, așa cum este colecția Muzeului Brukenthal, dar și ce evenimente ai pentru public entertainment, divertisment și așa mai departe. Nu este ușor, însă cred că un manager trebuie să gândească”, spune Alexandru Chituță.
Managerul muzeului consideră că atât Brukenthal, cât și alte instituții „au pierdut startul”. „Dacă ne gândim cum arătau instituțiile acum câțiva ani și cum arată acum și ce activitate au acum, ne gândim că noi, la un moment dat, am pierdut un pic startul. Noi, ca instituție, facem multe evenimente expoziționale. În fiecare lună, 3, 4, 5 câte avem, dar ne ar trebui un eveniment grandios să ieșim și noi, cum s-ar zice, în stradă, în public. Dacă te oprești doar la instituție. Noi facem doar în interiorul instituției și atât”, a spus Chituță în cadrul interviului de la „Ora de Cultură”.