mii de sibieni prezenți la parada militară de 1 decembrie. cerul sibiului, survolat de elicoptere de luptă (video, foto)

Peste 5.000 de sibienii au fost prezenți, în 1 Decembrie, pe bulevardul Corneliu Coposu din Sibiu, pentru a vedea îndrăgita paradă militară organizată de Ziua Națională a României.

Cu prilejul împlinirii a 105 ani de la înfăptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia, în data de 1 decembrie, de Ziua Națională a României, Instituția Prefectului –Județul Sibiu în colaborare cu Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga din Sibiu, și celelalte structuri din cadrul Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională din județul Sibiu au organizat o serie de manifestări aniversare.

mii de sibieni prezenți la parada militară de 1 decembrie. cerul sibiului, survolat de elicoptere de luptă (video, foto) 

Cel mai așteptat eveniment al zilei a fost parada militară, ce s-a desfășurat pe bulevardul Corneliu Coposu din Sibiu. Aceasta a fost prima paradă militară organizată după pandemie. Sibienii au venit în număr mare pe bulevardul Coposu pentru a putea vedea defilarea cu trupe, tehnică militară și de intervenție. 

mii de sibieni prezenți la parada militară de 1 decembrie. cerul sibiului, survolat de elicoptere de luptă (video, foto) mii de sibieni prezenți la parada militară de 1 decembrie. cerul sibiului, survolat de elicoptere de luptă (video, foto)

Peste 980 de militari, 55 de autospeciale deservite de peste 120 de militari și politiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale, lnspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu, lnspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Sibiu, Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, Poliției de Frontieră – Aeroportul Sibiu și Serviciului Român de Informații au defilat. 

În timpul paradei, cerul Sibiului a fost survolat de elicopterele IAR 330 PUMA SOCAT ce aparțin Bazei 71 Aeriene „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii. 

„Tehnica pe care astăzi am prezentat-o în cadrul defilării este o tehnică din dotarea Forțelor Terestre Române, este o tehnică pe care sibienii au mai văzut-o și la celelalte parade militare, dar de această dată este mult mai mare. Militarii din țară s-au alăturat cu mașini de luptă de la Craiova, de la Cincu, din Cluj, avem din mai multe zone din țară care au venit și ne-au susținut. Spațiul aerian al bulevardului Corneliu Coposu, pe timpul paradei, a fost survolat de trei elicoptere IAR Puma SOCAT de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii. Militarii din detașamentele pedestre sunt doar din județul Sibiu. Tehnica, respectiv conductorii mecanici, însoțitorii, observatorii, sunt veniți de la Craiova, Cincu și Cluj. Două dintre detașamentele Academiei Forțelor Terestre sunt formate din structuri de studenți, echipați în ținută militarilor din timpul perioadei 1918-1919. Sunt ținutele pe care sibienii le-au mai văzut la Sibiu 100 Centenarul României Mari”, a precizat, pentru Ora de Sibiu, Daniel Dorobanțu, purtătorul de cuvânt al Academiei Forțelor Terestre Sibiu. 

mii de sibieni prezenți la parada militară de 1 decembrie. cerul sibiului, survolat de elicoptere de luptă (video, foto)

Roboți umanoizi, prezentați în cadrul unei expoziții 

Ziua Națională a României este sărbătorită printr-o serie de evenimente la Sibiu. Oamenii vor avea prilejul inclusiv să învețe să acorde primul ajutor, dar și să vadă echipamentele folosite de militari. Roboții umanoizi sunt și ei prezentați în cadrul unei expoziții în Piața Teatrului. „După defilare sibienii vor putea merge în Piața Teatrului acolo unde avem o expoziție statică de tehnică, echipamente și chiar ateliere de prezentare a ofertei educaționale. Sibienii vor putea să învețe cum să acorde primul ajutor, cum se utilizează un pistol de înregistrare a vitezei la polițiști, vor fi echipe canine. Roboții umanoizi sunt roboții pe care studenții Academiei Terestre îi folosesc în cadrul materiilor axate pe inteligența artificială. Este foarte important să ținem pasul cu tehnologia, pentru că viitorul merge în această direcție. Este mult mai bine să folosești roboți decât să riști viața oamenilor, fiindcă poți să îi comanzi de la distanță, să îi trimiți în zone periculoase, iar cu imaginile captate să analizezi situația și să treci la acțiune astfel încât să ai misiunea îndeplinită și pierderi cât mai mici sau chiar zero”, a precizat Daniel Dorobanțu, purtătorul de cuvânt al Academiei Forțelor Terestre Sibiu.

mii de sibieni prezenți la parada militară de 1 decembrie. cerul sibiului, survolat de elicoptere de luptă (video, foto)

mii de sibieni prezenți la parada militară de 1 decembrie. cerul sibiului, survolat de elicoptere de luptă (video, foto)

Iată programul evenimentelor organizate de 1 Decembrie: 

  • ora 12.00Expoziției documentară „Epistolarul Sfântului Andrei Șaguna din arhivele Bibliotecii Academiei Române”, organizată la Muzeul Asociațiunii din Palatul ASTRA, str. George Barițiu, nr.5;
  • ora 14.30 – Spectacolul extraordinar „Noi suntem români” organizat în Sala Polivalentă Transilvania, de pe str. Octavian Goga, nr.1;
  • ora 16.00 – Evenimentul „Acasă-i România”, organizat în Sala festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu – str. George Barițiu, nr.5/7;
  • ora 18.00 – Retragere cu torțe executată pe itinerarul: Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava – Calea Dumbrăvii – Strada Mikhail V. Lomonosov – Strada Justiției – Bulevardul Victoriei – Monumentul Ostașului din toate timpurile din fața Cercului Militar Sibiu – Monumentul Eroilor Revoluției din fața Centrului Cultural „Ion Besoiu” – Strada Constantin Noica – Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989 al Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu – Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989 al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu – Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu;
  • ora 19.00 – Concert simfonic de Ziua Națională a României susținut de orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu în colaborare cu soliștii Baletului Operei Naționale din București, care va avea loc în Sala Thalia, str. Cetății, nr. 3-5;
  • zilnic, în perioada 28.11-07.12.2023, în intervalul orar 10.00-16.00,– Expoziție foto-documentară și proiecții de film, la Cercul Militar Sibiu, bd. Victoriei, nr.2-4.

Ultima oră

Comentariul meu