Muzeul ASTRA îi sărbătorește pe Ilie Moise și costumul tradițional românesc de Ziua României

Expoziția va reuni cămăși din colecțiile Muzeului ASTRA expuse fie individual, fie în ansambluri de costume tradiționale, aparținând spațiului multietnic transilvănean în dialog cu cămăși din zona de sud a țării, de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în secolul al XX-lea. În această perioadă, în contextul politico-cultural de căutare și definire a identității naționale, se începe procesul de recunoaștere a statutului patrimonial pentru costumul tradițional.

Cămășile sunt povești cusute… Cele ce le coseau, pentru ele sau pentru cei dragi, voiau să fie mândre, să fie văzute, admirate și protejate, își declarau statutul social prin prețiozitatea materialelor și eleganța stilistică aleasă. Fiecare cosea o cămașă, unică, păstrând codul vestimentar moștenit într-un sat, știa ce semn, cu ce culoare și mai ales unde trebuie așezat, îi știa menirea! Cămașa este subsitutul persoanei care o poartă. Cămașa este o punte între generații!

Eleganța veșmântului! Un discurs peste veacuri despre cămăși create cu dăruire și purtate cu rafinament! Vă invităm să le descoperiți în pânze rigide de cânepă cusute cu fir de lână sau de arnici și în pânze spumoase de in și bumbac cusute cu râuri de mătase!

Expoziția Ilie Moise: 75 de ani în 75 de artefacte

Expoziția Ilie Moise: 75 de ani în 75 de artefacte, realizată de Muzeul ASTRA în colaborare cu Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu al Academiei Române, încearcă să surprindă, prin intermediul a 75 de obiecte reprezentative pentru colecția etnologului sibian, principalele momente ale evoluției științifice și umane ale acestuia.

Deschisă în contextul Olimpiadei „Meșteșugurilor Artistice Tradiționale” (ediția a XXVI-a), expoziția este și un discret omagiu adus președintelui juriului acestei importante competiții care vizează direct identitatea românească.

Nu în ultimul rând, expoziția – vernisată în 22 iulie 2023, orele 16.00 la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Sala MultiMedia din clădirea Pavilionului Muzeal Multicultural– aduce în atenția vizitatorului momentele aproprierii profesorului sibian de obiectul muzeal cu valoare patrimonială, de Muzeul ASTRA, al cărui colaborator este de o jumătate de secol.

Ultima oră