România adoptă noi legi pentru a combate poluarea industrială

Legislația privind poluatorii industriali din România a fost schimbată după ce, în 2019, două ONG-uri înaintau Comisiei Europene o plângere în care afirmau că România nu respectă lDirectiva UE privind Emisiile Industriale. Au fost puse în aplicare reforme substanțiale până acum, anunță Greenpeace.

Greenpeace România și ClientEarth au câștigat un proces dus de patru ani împotriva poluării ilegale din România, punând capăt încălcării pe termen lung a Directivei UE privind Emisiile Industriale (DEI) anunță ONG-ul, luni, printr-un comunicat, transmite Mediafax.

Acțiunea a vizat legislația românească care prevedea sancțiuni infime pentru centralele pe bază de cărbune ce funcționau fie încălcând autorizația de mediu, fie fără autorizație.

Aproape jumătate din centralele pe cărbune din România funcționau fără autorizație, ceea ce reprezintă o încălcare majoră a Directivei privind Emisiile Industriale, fără consecințe reale pentru marii poluatori, se arată în comunicatul GreenPeace.

Organizațiile au înaintat o plângere oficială Comisiei Europene în 2019, care a demarat o procedură de infringement împotriva României în 2020.

Comisia a cerut României să-și alinieze legislația națională la DEI pentru a proteja în mod eficient sănătatea umană și natura.

Ca răspuns, România a pus în aplicare reforme substanțiale. Noua sa lege privind emisiile industriale crește amenzile în multe cazuri de peste zece ori față de nivelul anterior.

De asemenea, aceasta introduce posibilitatea de a aplica sancțiuni penale operatorilor care desfășoară activități fără autorizație, precum și suspendări obligatorii pentru anumite operațiuni ilegale. Pe parcursul procedurii, mai multe dintre centralele de cărbune vizate au fost închise, inclusiv Mintia și Turceni (unitățile 3 și 7).

Noul cadru juridic se extinde dincolo de sectorul cărbunelui, cuprinzând cele mai dăunătoare activități industriale din diverse sectoare, inclusiv energie, gestionarea deșeurilor, metale, minerale, produse chimice și agricultura industrială.

Alin Tănase, Coordonator Campanii la Greenpeace România, a declarat: „Poluarea aerului continuă să aibă un impact negativ asupra României, iar industriile care încalcă legislația trebuie sancționate sever și activitatea lor trebuie suspendată până când se conformează. Aceste căi sunt acum posibile datorită eforturilor noastre de a expune situația din România, care au contribuit la schimbarea legislației care stabilește și aplică sancțiuni pentru poluatorii industriali”.

„Guvernul s-a angajat să retragă toate centralele pe cărbune din România până în 2030. Până atunci, trebuie să colaboreze cu Guvernul și cu autoritățile de mediu pentru a se asigura că toate unitățile pe cărbune rămase funcționează în conformitate cu legislația privind emisiile și cu cele mai bune tehnologii disponibile, iar dacă nu, să fie sancționate”, a comentat Ioana Ciuta, președinte Bankwatch România.

Avocatul ClientEarth, Bellinda Bartolucci, a declarat: „Situația din România a fost inacceptabilă, cu centralele pe cărbune care aruncă în aer cantități periculoase de poluanți toxici aproape fără nici o consecință. Deși nu toate exemplele sunt atât de flagrante, România nu este singura care încalcă legislația privind emisiile industriale, ceea ce duce la o poluare evitabilă și impardonabilă în întreaga Europă”.

Ultima oră