grevă la cfr. doar o treime din trenuri vor circula

Sindicaliștii de la Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane, afiliată la Blocul Național Sindical, au anunțat că vor declanșa greva de luni, 27 noiembrie.

Greva este cauzată de nemulțumirile sindicaliștilor cu privire la salarii și investițiile în calea ferată. Aceștia cer o salarizare corectă, în concordanță cu complexitatea și volumul muncii, precum și cu importanța și competenţa în actul decizional. De asemenea, sindicaliștii solicită investiții în material rulant de calitate, modern, care să vizeze înlocuirea completă a parcului de locomotive și vagoane destinat transportului de pasageri pe calea ferată.

Greva va afecta o treime din trenurile CFR. Pe durata grevei, va fi asigurată doar o treime din activitatea normală.

Nemulţumirile de la CFR

Dar iată care sunt doleanţele sindicaliştilor de la CFR. Ele ţin de salarii, dar şi de investiţiile în calea ferată, scrie portalul de știri spotmedia.ro

„Urmare a grevei de avertisment din data de 15 septembrie 2023, reprezentanții Guvernului anunțau creionarea unui plan pentru:

  • finanţarea strategică şi coerentă a căii ferate în vederea readucerii infrastructurii feroviare româneşti la parametrii tehnici proiectaţi;
  • impulsionarea investiţiilor în material rulant de calitate, modern care să vizeze înlocuirea completă a parcului de locomotive şi vagoane destinat transportului de pasageri pe calea ferată, astfel încât românii să se întoarcă în trenuri;
  • stabilirea unei salarizări corecte care să asigure o ierarhie salarială bazată pe complexitatea şi volumul muncii, precum şi pe importanța şi competenţa în actul decizional şi care să permită eliminarea deficitului uriaş de angajaţi.

Deşi bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 a fost aprobat, negocierile colective în vederea încheierii contractului colectiv de muncă sunt blocate de politicile economice şi sociale adoptate de Guvern”, arată sindicaliştii într-un comunicat, în care nu se precizează însă la ce oră va fi declanșată greva de luni.

În opinia lor, aceste politici nu numai că împiedică stabilirea în cadrul negocierilor colective a unei salarizări în concordanţă cu complexitatea şi volumul muncii, precum şi importanța şi competenţa în actul decizional, dar încalcă şi dispoziţiile contractelor colective şi individuale de muncă în vigoare încheiate între părţi, o serie de drepturi salariale fiind diminuate sau suprimate la plată.

Ultima oră

Comentariul meu