4 mituri și superstiții despre oglinzi

Oglinzi în baie, oglinzi pe hol, oglinzi în dormitor, oglinzi peste tot. Oglinda este un obiect pe care îl folosim zilnic și chiar de mai multe ori pe zi, însă există o grămadă de tradiții, de mituri și de superstiții în jurul acestuia. Cu siguranță ai auzit măcar de una dintre superstiții: aceea că dacă spargi o oglindă, vei avea șapte ani de ghinion.

În rândurile care urmează, le explorăm pe cele mai cunoscute și pe cele mai puțin cunoscute și venim și cu explicația din jurul miturilor și al superstițiilor.

  1. Șapte ani de ghinion

Începem cu cea mai cunoscută superstiție, menționată anterior. Probabil sunt puțini oameni care să nu fi auzit despre această superstiție, hai să vedem care este și originea și explicația acestuia. Datează încă de pe vremea Romei Antice, unde exista credința că trebuie să treacă șapte ani pentru ca un suflet să renască, iar cum oamenii antici credeau că sufletul omului trăiește în oglindă, dacă aceasta era spartă, sufletul omului era distrus și condamnat, astfel, la omoarte precoce. De aici ghinionul cu pricina.

O altă explicație, mult mai pragmatică, poate fi și aceea că, în vremurile vechi, prețul oglinzilor era unul foarte mare, iar dacă oglinzile din baie sau din orice altă încăpere erau sparte, proprietarul putea să muncească până la șapte ani pentru a reuși să cumpere una nouă.

  • Oglinda acoperită

Există mitul conform căruia după ce moare o persoană dragă trebuie să acoperi oglinda. Fie că vorbim despre oglinzile din baie, oglinzile din hol sau orice alte tipuri de oglinzi, mitul spune că trebuie să fie acoperite pentru ca sufletul celui decedat să nu intre în oglindă. Originea mitului este una cabalistă, conform căreia sufletele care părăsesc lumea celor vii lasă un vid care le permite și altor spirite să pătrundă în lumea celor vii, atât sufletelor bune, cât și celor rele. De aceea oglinzile trebuie acoperite, pentru ca nu cumva energia și sufletele rele să intre în această lume.

Există legende cu oameni care au afirmat că au văzut fețele celor decedați apărând în oglinzi, iar unii cred că inclusiv demonii pot pătrunde în lumea noastră prin oglinzi, de aici superstiția că oglinzile trebuie acoperite atunci moare cineva drag.

  • Oglinda miresei

Oglinda miresei face parte din tradițiile de nuntă și este un accesoriu care joacă un rol destul de important.

Mireasa este gătită în oglindă de către nașă, domnișoarele de onoare, care țin oglinda miresei, se spune că nu trebuie să privească în oglindă, ci doar mireasa, iar nimeni nu trebuie să se uite în oglindă peste umărul miresei deoarece această acțiune poate aduce ghinion.

O altă tradiție spune că după ce s-a pregătit să meargă la biserică, mireasa trebuie să se uite în oglindă pentru ultima dată înainte de a ieși din casă și să nu mai privesc că înapoi. Simbolistica este aceea că ea trebuie să privească doar înainte și să aibă încredere în viitor și în noua ei viață.

Așa că dacă ultima acțiune pe care ai făcut-o, înainte de a pleca la biserică, a fost să folosești lavoarul din baie pentru a te spăla pe mâini și implicit pentru a te privi în oglindă, tradiția îți spune să nu mai privești în urmă și să te pregătești pentru ce îți rezervă viitorul.

  • Interzisă în dormitor

Conform principiilor feng shui, este total greșit să ai o oglindă în dormitor. Explicația este aceea că, pe timpul nopții, corpul și sufletul tău eliberează energie negativă, care este absorbită de oglindă, iar dimineața, când te trezești, dacă oglinda este poziționată exact în fața ta sau deasupra patului tău, atunci când te privești, energia negativă acumulată de oglindă peste noapte va reveni asupra ta.

Pe de altă parte, regulile feng shui nu interzic prezența oglinzilor în baie.

O altă superstiție legată de interzicerea plasării oglinzilor în dormitor este legată de faptul că acestea poate dăuna fericirii cuplului deoarece oglinda dublează persoanele din cameră, asta semnificând apariția unor persoane din afară în povestea de dragoste a celor doi.

Nu-i așa că nu le știai pe toate?

Ultima oră

Comentariul meu