Sibiu: orașul în care sportul și caritatea se întâlnesc pentru a ajuta copiii cu probleme cardiace
Foto: Club Sportiv Comunitar Sibiu

După succesul pe care l-au avut cu prilejul participării Lăcrămioarei Teodorescu în vara acestui an la concursurile Iron Man cu scopul caritabil de a strânge fonduri pentru a ajuta copiii care au nevoie de operații pe inimă, dar și cu prilejul organizării Săptămânii Inimii în toamna acestui an, cei de la Fundația Polisano s-au alăturat zilele trecute demersului Clubului Sportiv Comunitar de a organiza Crosul Inimii.

Crosul inimii a reprezentat de fapt transformarea unui antrenament al Clubului Sportiv Comunitar Sibiu într-un prilej de sărbătoare. Peste 200 de persoane s-au alăturat demersului, la ceas de seară pe Stadinul Municipal Sibiu, unde au învățat bazele alergării, tehnici și secrete ale acestui sport iar apoi au parcur împreună în alergare sau mers, după posibilități, câțiva kilometri. Demersul a fost unul simbolic pentru a marca campania Fundației Poisano, Inimii Sănătoase pentru Copii, iar toate fondurile strânse vor fi donate Fundației Polisano pentru a sprijini copiii cu afecțiuni cardiace. “Aceste momente vor rămâne pietrele de temelie ale unei comunități unite prin sport și dorința de a face un bine, de a schimba destine. Aplauzele noastre au fost ecouri ale speranței pentru micuții cu inimioare bolnăvioare” au declarat cei de la Club Sportiv Comunitar, una dintre cele mai active și implicate comunități ale Sibiului, o familie unită și la bine și la rău după cum a descris-o la un moment dat sportiva Lăcrămioara Teodorescu.

Sibiu: orașul în care sportul și caritatea se întâlnesc pentru a ajuta copiii cu probleme cardiace
Foto: Club Sportiv Comunitar Sibiu

De 8 ani de zile, de la înfințarea ei, Cătălina Costache și Diana Țampău, cele două mâini harnice și inimi generoase care administrează și organizează Fundația Polisano, au sprijinit peste 400 de copii cu malformaţii cardiace congenitale să beneficieze de intervenţii chirurgicale care le-au salvat viaţa. Majoritatea operaţiilor au fost realizate cu ajutorul unor echipe medicale înalt calificate, benevole, din Anglia, Germania şi Suedia.  Numai în ultimele două luni 15 copii au beneficiat de sprijinul oferit de comunitate prin campaniile fundației.  În luna octombrie au avut loc cel puțin 5 operații desfășurate în Sibiu, iar săptămâna trecută au avut loc 10 operații în București, cu echipa medicale din străinătate. Cătălina Costache, director executiv al Fundației Polisano, a cărei bucurie și supărare o reprezintă mereu cazurile care ajung la ea în nevoie de sprijin și ajutor, o fire mereu blândă și modestă, spune că se simt mereu onorată și copleșită când vede că aceste comunități ale orașului Sibiu aleg cauzele Fundației Polisano. „Ne simțim onorați să ne alăturăm acestor inițiative care pornesc din comunitatea orașului”, spune aceasta.

Sibiu: orașul în care sportul și caritatea se întâlnesc pentru a ajuta copiii cu probleme cardiace
Foto: Club Sportiv Comunitar Sibiu

Despre campania Inimi Sănătoase pentru copii, aceasta spune că este un demers continuu, de la înființarea fundației încoace, iar orice mică contribuție de la oricine este un mare ajutor. Prin donația fiecăruie, dăm timp copiilor cu inimi bolnave din toată ţara, aflaţi pe lista de aşteptare.
Mulţi dintre aceşti copii nu au timp să aştepte să le vină rândul. În unele situaţii, echipele medicale locale sunt depăşite de complexitatea unor malformaţii cardiace şi au nevoie de ajutor de la echipe mai experimentate. Operațiile la rândul lor sunt  foarte costisitoare dar cu puțin de la fiecare până într-un final fiecare copil de pe listă primește operația de care are nevoie. „Câteodată părinții mai adaugă și ei o parte din sumă și astfel reușim să ducem la bun sfârșit tot ceea ce ne-am propus. Reușim mereu să strângem sumele de care avem nevoie cu ajutorul oameilor, ca Lăcrămioara, ca cei de la Club Comunitar Sibiu”, concluzionează Cătălina.

IronWoman și Săptămâna Inimii la Sibiu

Ne amintim în acest context și de utimele două campanii inițiate de comunitatea Sibiului alături de Fundația Polisano. Și anume, participarea încununată de succes a Lăcrămioarei Teodorescu, în vara anului acesta la concursul Ironman în Danemarca, iar mai apoi, din Italia. Aceasta a alergat, a înotat, a mers cu bicicleta, totul pentru a susține proiectul Inimi sănătoase pentru copii inițiat de Fundația Polisano Sibiu.

“Pentru inima fiecărui copil care bate și poate fi ajutată, aleg să înot, biciclesc și alerg, aleg să fiu o Ironwoman! O cursă de Ironman este o luptă de zi cu zi la antrenemente la fel cum personalul medical duce lupte grele pentru fiecare inimă de copil care se antrenează să bată. Acest proiect îl voi purta cu mine mereu în suflet și pe tricou, prin motivul inimilor mici salvate de inimile mari ale echipei Polisano. Veniți alături de mine să ajutăm inimile ce vor alerga mâine, vor bicicli sau înota, sănătoase!”, ne îndeamnă Lăcrămioara, inspirându-ne să ne alăturăm cauzei pe care o susține.

Sibiu: orașul în care sportul și caritatea se întâlnesc pentru a ajuta copiii cu probleme cardiace
Foto: Club Sportiv Comunitar Sibiu

Lăcrămioara a început să alerge cu ani în urmă, a învățat să înoate și s-a antrenat de-a lungul timpului pentru cele două concursuri alături de, și la antrenamentele ce au loc săptămânal organizate de Club Sportiv Comunitar. La acestea poate participa oricine, și au loc în Parcul Sub Arini.

Iar la finalul lunii septembrie a acestui an, cu prilejul Zilei Mondiale a Inimii, cei de la Fundația Polisano au inițiat o campanie în 22 de școli din Sibiu și localități învecinate, în rândul profesorilor, elevilor și a părinților cu scopul de a crește gradul de conștientizare a bolilor cardiovasculare și a modului de a le ține sub control, pentru a anula impactul lor global.

Foto: Fundația Polisano
Foto: Fundația Polisano

Timp de o săptămâna au fost realizate desene pe asfalt cu creta de către copii din școlile înscrise în proiect, cu tema inima, care au fost mai apoi împărtășite cu publicul larg prin intermediul reșelelor de socializare. Fiecare dintre școlile înscrise a primit drept cadou un Model Anatomic de inimă pentru orele de anatomie, respectiv pentru orele de educație pentru sănătate. Ideea aparține unei profesoare care a spuns că i-ar prinde bine să exemplifice practic funcțiile inimii atunci când predă anatomie. Un astfel de model a fost donat și Spitalului de Pediatrie cu scopul de a exemplifica practic afecțiunile în discuție.

Mai multe detalii despre campaniile inițiate de Fundația Polisano, pot fi citite aici sau pe site-ul acestora. Și tot aici fiecare dintre noi se poate implica pentru a-și ajuta aproapele.

Ultima oră