Ediția cu numărul 25 a Festivalului Național de Folclor „Ioan Macrea” a fost marcată la Sibiu prin trei mega-spectacole, peste 10 ore de reprezentații live, la care au asistat 1.500 de spectatori și 270.000 de internauți. Manifestarea a fost organizată de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu, în perioada 14-16 noiembrie 2023.
Trei zile de cântec
și joc popular, într-o sărbătoare unică, devenită brand cultural al județului Sibiu. Acesta este Festivalul Național de Folclor „Ioan Macrea”, eveniment organizat fără întrerupere, de un sfert de veac încoace, în memoria celui care a fost maestrul coregraf Ioan Macrea, întemeietor al Junilor Sibiului. Fiind o ediție aniversară, Silvia Macrea, manager al CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu, a conceput un program special ce a reunit toate generațiile din familia Junii Sibiului, alături de invitați din țară și reprezentanți ai cântecului popular de peste hotare.
Dansatori: la 5 ani sau la 87 de ani
Întru cinstirea lui Ioan Macrea, pe scena festivalului au urcat sute de dansatori, parte a școlii de coregrafie dezvoltate la Sibiu: cursanți ai Școlii „Ioan Macrea”, Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor”, Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și „Veteranii Junii Sibiului”. În cele trei seri de festival, scena Centrului Cultural „Ion Besoiu” a vibrat de emoție, căci dansatori de 5 ani și jumătate, de 12 ani, de 40 de ani sau de peste 80 de ani au dovedit că prețuirea pentru dansul popular și cultura română se transmite de la o generație la următoarea, prin însuși modelul familiei Macrea: Ana și Deian au jucat pe aceeași scenă cu bunica Ioana și străbunica Silvia Macrea senior.
Sugestive au fost tablourile muzical coregrafice cu secvențe din nunta la români, tablouri dinamice, pregătite de Junii Sibiului pentru premiera „Dragostea și dorul”, jocurile pline de farmec ale copiilor, tinerețea fără bătrânețe a Veteranilor Junilor, piesele instrumentale prezentate de Orchestra de Tineret și Orchestra Ansamblului „Cindrelul-Junii Sibiului”. De asemenea, momente de mare intensitate au fost trăite prin evocarea maestrului prin filme de arhivă și prin cuvintele fiicei sale Silvia, precum și ale doamnei Elise Stan, etnomuzicolog, realizator de emisiuni la TVR, profesionistul care a fost implicat în derularea acestei manifestări, încă de la prima ediție.
Invitați de marcă
În cele 25 de ediții ale manifestării, mulți prieteni ai maestrului Macrea și ai Silviei Macrea au participat la festival, în semn de respect pentru marea familie a Junilor Sibiului. La ediţia 2023, artiști renumiți și ansamblurile profesioniste „Dor Românesc” – Bistrița, „Ciprian Porumbescu” – Suceava, „Banatul” – Timișoara, „Transilvania” – Maramureș, „Constantin Arvinte” – Iași au vorbit prin cântece, dansuri și obiceiuri despre bogata moștenire culturală a românilor de pretutindeni.
La final de festival
Succesul Festivalului „Ioan Macrea” și statutul câștigat în cei 25 de ani de existență au fost confirmate de oficialitățile prezente, precum și de directorii ansamblurilor invitate.
„Ediţia aniversară cu numărul 25 a Festivalului Național de Folclor „Ioan Macrea” a fost una încărcată de emoţie şi de frumos, o ediţie în care sute de artiști și-au dat mâna pentru a cinsti memoria tatălui meu şi pentru a demonstra că suntem, la rândul nostru, demni de moştenirea noastră culturală. Le mulțumesc tuturor artiștilor care au scris timp de 3 zile povestea frumoasă a cântecului și jocului popular românesc aici, la Sibiu.
Organizarea Festivalului „Ioan Macrea” a fost posibilă cu sprijinul pe care ni l-au acordat Consiliul Județean Sibiu, instituția care patronează activitatea Centrului nostru și Primăria Municipiului Sibiu.
Mulțumiri speciale se cuvin interpretului de muzică populară Traian Stoiță, cel care a făcut față cu brio provocării de a prezenta cele trei seri de spectacole extraordinare. Cred că valoarea Festivalului este dată și de prețuirea publicului iubitor de folclor, în fața căruia ne înclinăm. România frumoasă înseamnă tradiție și sper că acțiunile culturale să fie susținute în continuare.” declară Silvia Macrea, director festival şi manager CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu.