producătorii de carne de vită în pragul colapsului. pierd în jur de 1.000 de lei pe cap de animal

Producătorii de carne de vită din România înregistrează pierderi în medie de 1.000 de lei pe cap de animal, pe an, din cauza creșterii costurilor de producție și a scăderii consumului.

Inflația a redus puterea de cumpărare a populației, ceea ce înseamnă că producătorii locali trebuie să vândă sub costuri pentru a-și găsi clienți. Costurile de producție au crescut cu peste 30% față de acum trei ani, în timp ce prețul kilogramului de carne de vită în viu a rămas la 15 lei, relatează Economica.

Din cauza acestui decalaj, crescătorii preferă să vândă în viu la export, în țări precum Croația sau Turcia.

Doar 30% din consumul intern de carne de vită este asigurat de fermele din România, restul fiind de import.

Conform președintelui Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR), Dumitru Grigorean, în țară intră și carne de slabă calitate, recongelată.

„Sunt regiuni cu tradiție în creșterea bovinelor pentru carne precum America de Nord și Sud, Irlanda, mai nou și Polonia de unde vine carne de calitate asemănătoare, dar unde prețurile de cost sunt foarte mici în comparație cu noi. Însă vine și carne de calitate slabă. Pentru produsele procesate unde se folosește carne tocată se utilizează în general carne de slabă calitate. Ca să nu mai vorbim despre înlocuitorii de carne. De aceea am solicitat în nenumărate rânduri schimbarea legislației pentru o etichetare și o denumire corectă a produselor”, a declarat Grigorean.

Ultima oră

Comentariul meu