noua lege a pensiilor prevede creșteri semnificative în 2024

Noua Lege a Pensiilor din România va intra în vigoare în 2024 și va aduce o serie de modificări importante, printre care majorări ale pensiilor, creșterea stagiului de cotizare și introducerea unor noi perioade necontributive.

Pensiile vor beneficia de două creșteri în 2024. Prima majorare va avea loc la 1 ianuarie, când valorile punctului de pensie vor crește de la 1.785 lei la 2.032 lei. A doua majorare va avea loc la 1 septembrie, când pensiile vor fi recalculate conform noii formule. Recalcularea va duce la majorări medii de peste 40%, relatează portalul de știri ziare.com

Stagiul minim de cotizare pentru pensia de limită de vârstă va crește de la 15 ani la 35 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Vârsta standard de pensionare va crește gradual până la 65 de ani până în 2035, cu posibilitatea de reducere a vârstei de pensionare pentru femeile cu copii.

Proiectul de lege include recunoașterea perioadelor de studii pentru masterat și doctorat ca perioade necontributive, care se contabilizează în calculul stagiului de cotizare. De asemenea, se introduce posibilitatea de a include în calculul stagiului de cotizare perioadele de muncă de noapte și perioadele în care salariații au lucrat în condiții deosebite sau speciale.

Noua Lege a Pensiilor din România va aduce o serie de modificări importante, care vor avea un impact semnificativ asupra pensionarilor. Majorările pensiilor vor fi o măsură binevenită pentru mulți pensionari, însă creșterea stagiului de cotizare va putea fi o provocare pentru unii dintre ei.

Ultima oră

Comentariul meu