Evaziune fiscală la Sibiu. Un comerciant a vândut marfă din Metro în propriul magazin fără să o declare în evidența contabilă

Un comerciant din Sibiu este cercetat de oamenii legii într-un dosar de evaziune fiscală. Persoana în cauză este bănuită că a achiziționat marfă din Metro, a pus-o la vânzare în magazinul propriul, însă nu a înregistrat în evidența contabilă achiziția și veniturile obținute. 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a înregistrat, în 13 martie 2023, o sesizare formulată de către Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală Antifraudă Fiscală împotriva unui operator economic sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

„Din probatoriul administrat, a rezultat suspiciunea rezonabilă că operatorul economic a omis, în tot sau în parte, să evidenţieze în actele contabile ori în alte documente legale operațiunile comerciale efectuate, prin prisma faptului că, a introdus în gestiune şi a comercializat mărfuri achiziționate de către reprezentantul întreprinderii familiale, în baza legitimațiilor de client emise de societatea Metro Cash&Carry România SRL pe numele operatorului economic fără a înregistra în evidența contabilă achiziția acestor mărfuri şi veniturile obţinute din vânzarea lor, în suma totală de 2.223.689 lei”, a transmis prim procurorul adjunct Mihaela Ruginosu, în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

În consecinţă, operatorul economic a adus un prejudiciu bugetului general consolidat al statului în sumă totală de 218.952 lei.

Percheziții domiciliare

Prin ordonanţa organelor de cercetare penală din data de 06.04.2023 s-a început urmărirea penală în cauză cu privire la săvârşirea infracțiunii de evaziune fiscală.

Prin ordonanţa organelor de cercetare penală din data de 13.11.2023, confirmată prin ordonanţa procurorului de caz din aceeiaşi dată, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de administratorul operatorului economic, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Ca urmare a efectuării a 3 percheziții domiciliare, în baza mandatelor de percheziție domiciliară emise de către judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Sibiu, au fost identificate mai multe sume de bani, în lei și valută, respectiv sumele de 19.700 lei, 585 euro, 15 dolari americani și 120 lire sterline, care au fost ridicate, în vederea dispunerii măsurilor asigurătorii.

„În data de 14.11.2023, procurorul de caz a emis ordonanţa de instituire măsurilor asigurătorii asupra sumelor de 19.700 lei, 585 euro, 15 dolari americani și 120 lire sterline, aflate în proprietatea suspectului, ridicate cu ocazia percheziţiilor efectuate, în vederea asigurării reparării pagubelor cauzate prin comiterea infracţiunii. Cercetările au fost efectuate de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu împreună cu lucrătorii de poliţie din cadrul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu –  Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice”, a adăugat sursa citată.

Precizăm că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Ultima oră