filmul despre revoluția de la sibiu, două premii importante la festivaluri din franța și germania

„Libertate” a câștigat două premii importante la festivaluri de film din Franța și Germania. Filmul românesc, regizat de Tudor Giurgiu, a fost apreciat de critici pentru mizanscena, relatarea istorică și modul în care surprinde agitația Revoluției din 1989.

„Libertate” a fost premiat cu Premiul Criticii la Arras Film Festival, în Franța, și cu Premiul FIPRESCI la Cottbus Film Festival, în Germania, notează portalul de știri CurierulNațional.

Motivația juriului la Arras Film Festival a fost următoarea: „Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”

Juriul de la Cottbus Film Festival a declarat următoarele: „Să experimentezi o revoluție pe ecran poate fi inconfortabil și captivant în același timp. Regizorul reușește să dea o formă unui haos istoric creând un film care trece dincolo de estetica noului val românesc.”

„Libertate” este un film istoric, regizat de Tudor Giurgiu, care spune povestea unui tânăr care se îndrăgostește de o fată din lumea bună a Sibiului, în perioada Revoluției din 1989. Filmul a avut premiera în România în luna octombrie 2023.

Ultima oră

Comentariul meu