Mai țineți minte guvernul de dreapta condus de echipa câștigătoare a lui Florin Câțu? Acel guvern, din care făcea parte și ministrul Ghinea, membru USR, a pus în PNRR plafonul de 9,4% din PIB ce poate fi alocat pentru pensii, până în 2070. Cu alte cuvinte, condamna pensionarii, până în 2070, la sărăcie.
PSD a promis că va repara această nedreptate și se ține de cuvânt. Guvernul condus de Marcel Ciolacu a aprobat, ieri,actul normativ privind reforma sistemului de pensii publice din România, care va aduce echitatea între pensionari și va consolida principiul contributivității. Este un proiect realizat împreună cu experții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale,care au confirmat că noua lege va aduce stabilitate și creștere sustenabilă pentru pensiile din România.
Pensiile se vor majora de două ori în 2024. Prima majorare va avea loc la 1 ianuarie 2024, creșterea urmând să fie de 13,8%, iar cea de-a doua majorare va avea loc la data de 1 septembrie 2024.
Practic, noua lege a pensiilor are trei obiective majore:
1. Eliminarea inechităţilor din sistemul de pensii – „pensii egale, pentru muncă şi contribuţii egale!”
2. Consolidarea principiului contributivităţii – limitarea pensionărilor anticipate şi uniformizarea condiţiilor de vechime care trebuie îndeplinite.
3. Asigurarea stabilităţii veniturilor pentru sistemul de pensii – stimularea prelungirii activităţii profesionale.
PSD, prin premierul Marcel Ciolacu, a reușit să realizeze încă o măsură pe care și-a asumat-o: să facă dreptate în sistemul public de pensii din România!
Pensiile se vor majora substanțial și se va demonta din nou minciuna celor care au blocat, prin PNRR, creșterea pensiilor. Îi felicităm pe colegii noștri Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, și pe actualul ministru, Simona Bucura Oprescu, pentru faptul că au negociat cu Comisia Europeană și au reușit să elimine acel plafon aberant din PNRR.
Ne exprimăm convingerea că partenerii liberali de guvernare vor susține acest proiect de lege fără nicio rezervă, lăsând la o parte orice calcul politic cinic.
Repetăm faptul că proiectul de lege a fost realizat la sediul Ministerul Muncii, unde specialiștii români au lucrat cot-la-cot cu experți din cadrul Băncii Mondiale și ai Comisiei Europene, care au confirmat că noua lege aduce o creștere sustenabilă pentru pensiile din România.