Neînțelegerile dintre angajații și conducerea Filarmonicii de Stat din Sibiu continuă. Blocul Național Sindical acuză că un „abuz grosolan” s-ar fi petrecut în cadrul instituției de cultură, după ce un angajat a fost chemat să susțină o audiție individuală în biroul managerului fără a putea fi reprezentat de sindicat sau de un avocat. Reprezentanții Filarmonicii au răspuns acuzațiilor, spunând că susținerea unui act artistic face parte din fișa postului fiecărui angajat.
Deja de câțiva ani, neînțelegerile de la Filarmonica din Sibiu au părăsit scena, iar luptele se dau dincolo de cortină. Blocul Național Sindical, prin filiala BNS Sibiu, acuză „un abuz grosolan” în cadrul instituției de cultură, după ce un angajat a fost chemat în biroul managerului pentru a susține un act artistic, fără a putea fi reprezentat de sindicat sau de un avocat.
„Blocul Național Sindical, prin filiala BNS Sibiu, informează că în data de 06 noiembrie 2023, unul dintre angajații Filarmonicii de Stat Sibiu a fost convocat de managerul instituției, în baza contractului individual de muncă, pentru susținerea unei audiții individuale, în biroul managerului, ca sarcină de serviciu. La solicitarea membrului de sindicat, reprezentanții BNS au procedat la acordarea asistenței, în conformitate cu prevederile Legii 367/2022 art. 9, precum și art. 28 alin. (1) și (2). Pentru prima dată în istoria acestei instituții, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu nu a recunoscut dreptul salariatului de a fi asistat de sindicat sau de avocat la audiția individuală. Cu alte cuvinte, managerul instituției nu a recunoscut dreptul organizației BNS de a-și reprezenta membrii în situațiile ce decurg din contractele individuale de muncă”, se arată într-un comunicat de presă al Blocului Național Sindical.
Potrivit sursei citate, managerul instituției, Cristian Lupeș, a sunat la 112 și a solicitat intervenția forțelor de ordine, în urma refuzului liderului de sindicat de a părăsi locația. Angajatul nu a mai susținut audiția.
Cum răspund reprezentanții Filarmonicii
Reprezentanții Filarmonicii Sibiu au transmis că fișa postului prevede că „angajații din orchestră au obligația de a se prezenta la prima repetiție a unui nou program cu partitura pregătită și asimilată tehnic și internațional răspunzând de respectarea acestei condiții” și „la solicitarea șefilor ierarhici (manager, director, concert maestru, șef partidă) muzicianul are obligația de a face dovada practică a modului în care și-a însușit partitura fiecărei lucrări incluse în programul săptămânii respective”. Potrivit acestora, repertoriul solicitat pentru convocare era selectat din programul stabilit pentru concertul din această săptămână.
„Feedback-ul oferit de comisia de audiție are rolul de a îndruma colegial muzicianul audiat și nu afectează în nici un fel raportul angajatului cu instituția din punct de vedere juridic. De aceea, nu am considerat necesară prezența sindicatului sau a avocaților, fiind vorba despre o simplă sarcină de lucru, fără efecte juridice. Admitem totuși că prezența în spațiile instituției a persoanelor străine trebuie consemnată și anunțată prealabil, pentru a evita orice situație care poate prejudicia instituția și patrimoniul acesteia. Audiția a fost organizată într-un spațiu de lucru deschis, unde își desfășoară activitatea trei salariați și unde, în mod curent, se desfășoară diverse întruniri, nu este rezervat ca birou al managerului”, spune conducerea Filarmonicii Sibiu.
Cristian Lupeș este un tip conflictual, mulți angajați au plecat din cauza lui, performanțele muzicale ale Filarmonicii au scăzut groaznic!
(Performanțele muzicale, nu încasările).
Și nu știu să aibe vreo realizarea muzicală ca dirijor.
Oricum, de când a venit în Sibiu io nu m-am mai dus la nici un concert.