Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat astăzi că misiunea Euclid a reușit să surprindă nu mai puțin de 100.000 de galaxii într-o singură fotografie. Această realizare este o nouă etapă importantă în înțelegerea Universului, oferind oamenilor de știință o perspectivă fără precedent asupra evoluției acestuia.
Cele mai îndepărtate galaxii care apar în fotografie sunt situate la 10 miliarde de ani-lumină sau chiar mai departe. Acest lucru înseamnă că lumina care ajunge la noi de la ele a plecat de acolo cu 10 miliarde de ani în urmă, când Universul avea doar o fracțiune din vârsta sa actuală, transmite Digi24.
Datele colectate de Euclid vor fi folosite pentru a studia evoluția galaxiilor, formarea și evoluția stelelor și chiar pentru a căuta semne de viață extraterestră.
„Această fotografie este o realizare incredibilă”, a declarat astronomul Jean-Claude Cuillandre, care conduce echipa responsabilă de dezvoltarea camerei Wide Field Imager a lui Euclid. „Ne oferă o nouă fereastră către Univers, care ne va ajuta să înțelegem mai bine modul în care acesta a evoluat.”
Misiunea Euclid este o colaborare între ESA și Agenția Spațială Franceză (CNES). Satelitul a fost lansat în decembrie 2021 și va continua să colecteze date timp de cinci ani.