Mai mult decât o crimă

Un caz de tâlhărie, în urma căruia omul de afaceri Adrian Kreiner a fost ucis și familia sa terorizată, a zguduit liniștea Sibiului. Va reuși poliția să prindă făptașii? Suntem în siguranță în propriile noastre case? Dar pe stradă? O astfel de tragedie schimbă o comunitate, iar rezolvarea crimei este vitală pentru a ne redobândi sentimentul de siguranță. Nimic nu erodează mai mult țesutul social decât frica pentru viața proprie și a familiei. 

Dacă privim tragedia în context mai larg, această crimă devine mai mult decât o crimă. pentru că readuce în discuție capacitatea statului de a ne apăra. De la cazul Alexandra Măceșanu, ucisă de un criminal în serie deși, printr-un curaj supraomenesc, contactase autoritățile să anunțe că e prizonieră în casa acestuia, până la cel recent, din orașul nostru, toate sunt dovezile unui eșec al sistemului de protecție a cetățenilor.   

Cauzele sunt structurale. În primul rând, politizarea excesivă a dus la numiri pe criterii politice în funcții cheie din poliție. Performanța și profesionalismul au fost înlocuite de loialitatea față de partid. În al doilea rând, pregătirea deficitară și lipsa de selecție riguroasă a cadrelor au dus la o mediocritate generalizată. Mulți dintre aceștia sunt depășiți de provocările muncii de polițist. În al treilea rând, corupția este încă prezentă, în special la nivel înalt. Iar acest lucru subminează încrederea publică în instituțiile statului.

Pentru a restabili siguranța cetățenilor, este nevoie de reforme profunde, dar până la acestea, care nu depind de autoritățile locale, și noi, aici, putem face ceva. Să fim uniți în a cere statului o investigație profesionistă și rezultate. Și putem compensa la nivel de Primărie prin măsuri imediate: iluminat public extins, patrulare intensificată, camere de supraveghere. Și, cel mai important, apropierea de cetățeni, consultarea lor și identificarea soluțiilor de siguranță specifice fiecărei comunități.

Crima din Sibiu trebuie să fie un semnal de alarmă. Cetățenii au dreptul fundamental la siguranță. Iar autoritățile au datoria de a le asigura acest drept, prin reforme curajoase și măsuri concrete.

Voi ce credeți despre cele întâmplate? Vă aștept punctele de vedere pe pagina de Facebook și la adresa: contact@sibiu2024.ro.

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

Publică

  1. Pensionarile din Politie si magistratura la varsta deplinei maturitati profesionale a sapat la temelia institutiilor respective.

  2. Infracționalitatea a ajuns la cote alarmante in ultimii ani ca și consumul de droguri,ca și violența .degeaba avem poliție,degeaba avem poliție locala