din culisele inteligenței artificiale într-o conferință la sibiu: cum ne schimbă tehnologia viața și locurile de muncă
Alexandra Zbuchea, prodecanul SNSPA, la conferința Marketingul și educația muzeală organizată de Muzeul Astra

Ne aflăm într-un moment de cotitură în istoria umanității în ceea ce privește relația dintre umanitate și inteligența artificială (AI) și e firesc să privim atât la avantajele pe care AI-ul ni le aduce, cât și la pericolul ca aceasta să ne înlocuiască sau chiar să distrugă lumea așa cum o știm. Dacă Alexandra Zbuchea, prodecanul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, declara vineri la Sibiu că nu vom fi niciodată înlocuiți de roboți, Elon Musk spunea joi, la Londra că AI este cea mai perturbatoare forță din istorie și că va veni un moment când nu va mai fi nevoie de niciun loc de muncă.

din culisele inteligenței artificiale într-o conferință la sibiu: cum ne schimbă tehnologia viața și locurile de muncă

video
play-sharp-fill

La sfârșitul săptămânii trecute, prodecanul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, Alexandra Zbuchea, a ținut la Sibiu o prelegere despre inteligența artificială în cadrul conferinței „Marketingul și educația în muzee”, organizate de Muzeul Astra, unde a descris inteligența artificială ca pe „mașini care prezintă un comportament ca atare inteligent”.Prodecanul a subliniat că inteligența artificială poate să creeze în interacțiuni iluzia că este similară cu o persoană. Cu toate acestea, în viziunea sa AI-ul rămâne o creație a omului, bazată pe algoritmi inițial dezvoltați de oameni și îmbunătățiți ulterior cu ajutorul mașinilor.

inteligența artificială mi-a îmbunătățit munca

Partea bună este că nu vom fi niciodată înlocuiți de mașini

Există două tipuri de AI, a evidențiat Alexandra Zbuchea: inteligența artificială generală, care încearcă să imite în mod complet inteligența umană, și inteligența artificială îngustă, care se specializează în sarcini specifice.

„Partea bună este că majoritatea specialiștilor spun că nu se va atinge acest tip de inteligență artificială generală, cu alte cuvinte nu vom fi niciodată înlocuiți de fapt de către roboți, n-o să ajungem niciodată într-o lume ca cele proiectate de Isaac Asimov, în schimb, spre bucuria noastră și spre o viață mai confortabilă, avem această inteligență artificială de tip îngust, care este foarte focalizată foarte specializată”.

Prodecanul a vorbit despre utilitatea inteligenței artificiale de tip îngust, care are aplicații în creștere în diverse domenii, exemplificând cu Chat GPT, care poate scrie e-mailuri și poate sintetiza informația dintr-un text sau o conversație, poate edita și poate face copywriting. De asemenea a vorbit despre mașinile autonome care creează imagini și care pot fi folosite în muzee, pentru a aduce la viață personalități istorice și culturale, aducând exemplul Muzeului Dali din Florida, care, folosindu-se de tehnologia deepfake a a creat în 2019 videoclipul în care Salvador Dali ni se adresează de dincolo de marea trecere.

din culisele inteligenței artificiale într-o conferință la sibiu: cum ne schimbă tehnologia viața și locurile de muncă

Beatles reînviat

Și vocea lui John Lennon a fost adusă la viață săptămâna trecută, grație unei tehnologii de ultimă oră, odată cu lansarea celei mai noi piese a formației Beatles, intitulată „Now and Then”.

Piesa a fost inițial concepută în anii ’90, când membrii supraviețuitori ai trupei Beatles, Paul McCartney, George Harrison și Ringo Starr, s-au reunit pentru a lucra la câteva melodii noi, dar a rămas neterminată datorită unor probleme tehnice care au făcut caseta originală dificil de prelucrat.

Echipa regizorului Peter Jackson a dezvoltat o tehnologie inovatoare care a permis descompunerea oricărei piese muzicaleîn componente separate, folosind învățarea automată. Astfel, McCartney a înregistrat o pistă de bas, Starr a adăugat tobe, iar Giles Martin, producător muzical, a creat un aranjament pentru coarde pentru a completa piesa.

„Asistăm aici la cea mai perturbatoare forță din istorie”

În aceeași zi, la Bletchley Park, în Marea Britanie, se încheia summit-ul dedicat reglementării inteligenței artificiale, la care a participat un grup alcătuit din înalți oficiali din întreaga lume, printre care se numără vicepreședintele SUA, un reprezentant guvernamental chinez și cel mai bogat om din lume, Elon Musk, scrie The Guardian.

„Asistăm aici la cea mai perturbatoare forță din istorie”, a declarat la finalul summit-ului miliardarul Elon Musk, referindu-se la inteligența artificială. „Va veni un moment în care nu va mai fi nevoie de niciun loc de muncă. Poți avea un loc de muncă dacă vrei un loc de muncă… dar inteligența artificială va fi capabilă să facă totul.”

Cele mai avansate companii de tehnologie vor permite pentru prima dată guvernelor să le verifice instrumentele de inteligență artificială, a anunțat prim-ministrul britanic, Rishi Sunak.

Sunak a fost de acord că inteligența artificială reprezintă un risc grav pentru umanitate. Vorbind cu reporterii la sfârșitul summit-ului, prim-ministrul britanic a declarat: „Cred că realizările acestui summit vor înclina balanța în favoarea umanității.”

din culisele inteligenței artificiale într-o conferință la sibiu: cum ne schimbă tehnologia viața și locurile de muncă
Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, și miliardarul Elon Musk într-o discuție la Londra, după summit. Fotograf, Kirsty Wigglesworth/AP

Meta, Google și OpenAI au fost de acord cu reglementarea testării AI

Conform publicației britanice, companii precum Meta, Google DeepMind și OpenAI au fost de acord să permită autorităților care reglementează inteligența artificială să testeze cele mai recente produse înainte de a le face publice. Potrivit oficialilor britanici, acest lucru va încetini cursa pentru dezvoltarea unor sisteme care pot concura cu oamenii. În cadrul acordului anunțat la Bletchley Park, guvernele și companiile de inteligență artificială „cu vederi asemănătoare” au convenit să colaboreze pentru a testa siguranța noilor modele de inteligență artificială înainte și după ce acestea sunt lansate.

Acordul de testare este susținut de Uniunea Europeană și de alte zece țări, printre care SUA, Regatul Unit, Japonia, Franța și Germania.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică