Cel mai mare combinat siderurgic din țară, repornește un furnal
foto RevistaBIZ

Cel mai mare combinat siderurgic din România repornește furnalul nr.5, anunță compania Liberty Galați.

Compania anunță a început procesul de repornire a Furnalului nr. 5 al unității gălățene. Acesta va fi operațional în următoarele zile, mai anunță reprezentanții Liberty Galați care vorbesc și despre condițiile dificile de pe piață.

„Repornirea are loc în condițiile dificile de piață pentru producătorii de oțel din Europa, la care Liberty se adaptează prin ajustarea mixului de produse și a graficelor de producție, prin reducerea costurilor și prin colaborarea cu guvernul pentru a reduce diferența față de prețurile energiei înregistrate în Europa. Aceste acțiuni, alături de sprijinul și cooperarea clienților, furnizorilor și altor parteneri ai Liberty, vor susține o repornire sustenabilă și competitivitatea companiei din Galați pe parcursul ciclurilor pieței de oțel, în procesul de tranziție către tehnologii și surse de energie cu emisii reduse de carbon”, au transmis cei de la companie, scrie Mediafax.

„Repornirea furnalului este o veste bună pentru Galați, dar focusul nostru rămâne pe costurile operaționale pentru a susține ritmul de producție și pentru a ne asigura că oferim clienților oțel românesc competitiv, de înaltă calitate. Accentul pe care l-am pus pe produse semifinite cu costuri competitive are deja rezultate, ajutându-ne să creștem gradul de utilizare a laminoarelor și să îmbunătățim fluxul de cash, ceea ce va îmbunătăți plățile comerciale în următoarele luni. Continuăm să colaborăm cu guvernul pentru a găsi soluții de reducere a decalajului privind costul energiei, care în prezent reprezintă aproape 40% din costul variabil pe tona de oțel produs, față de doar 8% în 2019. Suntem recunoscători pentru suportul acordat de partenerii noștri în timp ce traversăm aceste condiții de piață dificile”, a precizat Prasanta Mishra, Managing Director Plant Operations la companie.

Potrivit sursei citate, combinatul gălățean este al doilea mare consumator de energie din România, iar creșterea prețurilor la energie are un impact masiv în costurile variabile, care au crescut de la 8% în 2019 la circa 40% pe tona de oțel în prezent.

De asemenea, compania din Galați susține că a înregistrat alte majorări de costuri, la materiile prime și la anumite servicii, care în unele cazuri au crescut cu până la 200% din 2019. În prezent, societatea plătește aproximativ 150 de euro pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de seră pentru fiecare tonă de oțel produsă, au precizat reprezentanții unitării siderurgice.

Ultima oră