Primarul municipiului Sibiu, Astrid Cora Fodor, a împlinit astăzi, 70 de ani. Fodor conduce Primăria Municipiului Sibiu în calitate de primar, din 2 decembrie 2014, când Klaus Iohannis şi-a depus mandatul să candideze la alegerile prezidenţiale. Fostul viceprimar al Sibiului, actualul primar Astrid Cora Fodor este considerat cel mai puternic candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Sibiu, pentru alegerile de anul viitor, dacă va candida, potrivit surselor politice din toate partidele reprezentate în Consiliul Local.
Primar interimar din 2 decembrie 2014 şi succesoarea lui Klaus Iohannis
Reprezentanta Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), Astrid Fodor, care a fost viceprimar în perioada 2008-2014, a fost aleasă în 2 decembrie 2014, cu o majoritate covârşitoare, primar interimar al municipiului Sibiu, ea fiind succesoarea lui Klaus Iohannis. Fodor a fost aleasă în 2014, în Consiliul Local Sibiu, primar al Sibiului, cu 21 de voturi pentru şi două împotrivă.
Alegerile din 2016 – Fodor este aleasă primar cu peste 57 %
Economista Astrid Cora Fodor, membră a FDGR a fost aleasă primar al municipiului Sibiu, în 2016, cu un scor de peste 57 %. Atunci, Fodor a recunoscut că a fost aleasă de sibieni, fiind ajutată de faptul că a fost mâna dreaptă a fostul primar Klaus Iohannis, care a condus Sibiul timp de patru mandate.
„Eu cred că este un cumul de factori. Faptul că am colaborat cu Klaus Iohannis, faptul că am o experienţă în administraţie, pregătirea mea profesională, programul cu care m-am prezentat. Poate şi firea mea care este deschisă comunicării cu cetăţenii, sunt mulţi factori care au contribuit la alegerea mea”, a declarat Astrid Cora Fodor, a doua zi după alegerile din 2016.
2019 – Fodor rămâne primar al Sibiului, după ce câştigă procesul cu Prefectura
În 2019, Astrid Fodor rămâne primar al municipiului Sibiu, după ce Tribunalul a decis să anuleze ordinul fostului prefect, care a suspendat-o din funcţie. Fostul prefect al judeţului, Adela Muntean, o suspendase din funcţia de primar al municipiului Sibiu pe Astrid Fodor, în urma unei decizii definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a decis în 2015 că Astrid Fodor s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2012 – 2014, când a ocupat simultan atât funcţia de viceprimar, cât şi calitatea de membru în consiliile de administraţie de la Colegiul German ‘Samuel von Brukenthal’ şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 37. Fodor a explicat că la momentul acela avea şi calitatea de consilier local, iar cadrul normativ de la acea dată o obliga ca în calitate de ales local să fie membru neremunerat în consiliile de administraţie respective. Astrid Fodor a atacat raportul ANI la Curtea de Apel Alba Iulia, care i-a dat dreptate în vara anului 2016. ANI a atacat cu recurs hotărârea de la Alba, iar Înalta Curte a emis în luna mai 2019 decizia de admitere a recursului ANI şi a trimis motivaţia către părţile în proces şi Prefectura Sibiu. Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a fost suspendată din funcţie, în 3 iulie din 2019, de către fostul prefect, Adela Muntean, în baza sentinţei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Alegerile din 2020 – Fodor este realeasă de sibieni, dar are nevoie de Justiţie ca să rămână primar
Astrid Fodor a candidat, pe 27 septembrie 2020, pentru funcţia de primar al municipiului Sibiu, din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, câştigând alegerile cu un procent de 43,05%, fiind urmată de candidatul liberal, Adrian Bibu, care a obţinut 31,13% din voturi, potrivit rezultatelor finale ale Biroului Electoral Judeţean. După alegeri, primarul ales al municipiului Sibiu, Astrid Fodor, al cărei mandat a fost invalidat de Judecătorie pe motiv de incompatibilitate. Ulterior, Fodor a făcut apel la decizia instanţei şi aşa şi-a câştigat mandatul dat de sibieni la alegerile locale din 2020.
Similare
La Multi Ani! D-nei Astrid Fodor si o pensie fara griji.