light dark laptop technology
Photo by Jonathan Borba on Pexels.com

Satoshi Nakamoto este probabil unul dintre cele mai mari mituri din întreaga istorie a Bitcoin-ului și criptovalutei în general. Aceste este, după careva informații, creatorului Bitcoin-ului și tatăl Finanțelor Decentralizate. 

Datorită acestuia putem plăti la magazine online sau site-uri de jocuri de noroc precum Mr Bet Casino cu monede Ethereum sau Bitcoin. Și datorită acestuia milioane de oameni din toată lumea au devenit milionari sau chiar miliardari. În acest articol vom încerca să aflăm cine a fost Satoshi Nakamoto. 

Cine este Satoshi Nakamoto?

Satoshi Nakamoto a devenit practic, peste ani, un sinonim al numelui Bitcoin. Acesta este extrem de des asociat cu această criptomonedă și, deși zeci și sute de persoane au încercat să descopere identitatea ce se ascunde în spatele acestui pseudonim, nimeni încă nu a ajuns la un adevăr credibil. 

Nimeni nici măcar nu știe dacă acest pseudonim aparține unei persoane sau a unui grup de persoane.

Ce se știe despre Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto a fost implicat încă din primele zile ale Bitcoin, fiind unul dintre puținii care lucra la prima lui versiune de software. Lipsa detaliilor personale a însemnat doar un singur lucru, completa anoimitate în ce privește adevărata identitate. Comunicarea cu Nakamoto a fost efectuată exclusiv prin e-mail. 

Implicarea acestui personaj mitologic în viața Bitcoin sa terminat în anul 2010. De atunci, speculațiile cu privire la identitatea reală a lui Nakamoto a fost constant o temă de discuții în toate rețelele de socializare legate de tema criptovalutei. Astfel, Nakamoto, prin anonimitatea și genialitatea sa, a popularizat această temă în mase.

Bogăție

Se crede că, Satoshi Nakamoto, fiind unul dintre creatorii Bitcoin, are peste 1 milion de bitcoin. Potrivit unei analize fcăute de Sergio Demian Lerner, adresele potențialului Satoshi Nakamoto datează încă de la începutul anului 2008. 

Anonimatul este unica soluție rațională pentru toți creatorii Bitcoin, inclusiv și pentru Satoshi. Fie ca identitate acestui să fie descoperită, publicul din întreaga lume nu ar lua ochii de pe viața acestuia. Deși identitatea reală a lui Satoshi nu a fost niciodată dovedită de nimeni, acesta are sub controlul lui un activ de peste 1 milion de Bitcoin, ceea ce ar fi practic 5% din întreaga masă a Bitcoin-ului generat vreodată. Știind că totalul Bitcoinului generat vreodată nu trece de 21 de milioane de bucăți, averea lui Satoshi este destul de impunătoare. Mai ales dacă o transformi în dolari americani.

Oameni despre care se crede că sunt Satoshi

Anul 2014, după așteptările multora, ar fi trebuit să fie anul în care identitatea lui Satoshi Nakamoto ar fi fost dezvăluită. Jurnalistul Leah McGrath Goodman a susținut faptul că creatorul Bitcoin este Dorian Nakamoto, un om de știință japonez. Cu toate acestea însă, după o mică anchetă, sa dovedit că Dorian este un simplu japonez-american de 64 de ani ce nu are nici o legătură cu Bitcoin. 

În anul 2005, un anume Nick Szabo a scris o postare pe blog în care a înaintat ipoteza apariției unei monede digitale cunoscute sub numele de Bitgold. Deși ideea acestuia părea destul de apropiată cu ce a devenit Bitcoin în viitor, Nick nu ar fi putut fi un candidat demn de identitatea lui Nakamoto, chiar dacă era deja legat de proiect. 

Pe scară largă, Craig Wright este unul dintre cele mai notorii candidaturi pentru statutul lui Satoshi Nakamoto. Acesta a și afirmat în mai multe instanțe faptul că el este misteriosul creator al criptovalutei. Acesta este un om de afaceri și academic din Australia și, în anul 2021, acesta a fost implicat într-un proces cum că ar fi încălcat drepturile civile ale lui David Kleiman. 

Acesta, potrivit spuselor lui Kleiman, îi datorează peste 1.1 milioane BTC. În conformitate cu aceleași spuse ale lui Kleiman, acesta ar fi creat Bitcoin împreună cu Wright, ceea ce îi dă dreptul de a primi o parte. Juriul însă a decis că Wright nu a încălcat nici un drept civil. 

Kleiman a primit însă peste 100 de milioane de dolari de la Wright, ceea ce indică faptul că, deși acesta din urmă nu a încălcat nici un drept a lui Kleiman, Wright a lucrat împreună cu acesta la proiect. În același 2021, un tribunal din Marea Britanie a ordonat Bitcoin.org să retragă cartea albă, aceasta fiind proprietatea lui Wright. 

Astfel, odată cu trecerea timpului, tot mai multe și mai multe persoane încearcă să se dea drept Satoshi Nakamoto. Deși există o sumedenie de diferite teorii conspirative, nimeni nu știe cu certitudine cine este Satoshi Nakamoto și dacă chiar ar exista un personaj în spatele Bitcoin. Majoritatea lumii însă este de părerea că Satoshi Nakamoto este doar un grup de persoane care ar fi creat Bitcoin împreună. 

Deoarece Satoshi Nakamoto a fost un jucător crucial în dezvoltarea criptomonedei, este firesc ca oamenii să dorească să știe cine s-ar putea afla în spatele pseudonimului. Schimbările aduse de ideile acestei persoane sau grup au revoluționat multe aspecte ale vieții moderne.

Este posibil ca Bitcoin să nu existe în viitor, dar tehnologia blockchain introdusă de Nakamoto și progresele făcute folosindu-l probabil vor exista mereu și se vor dezvolta.

Ultima oră

Comentariul meu