Accidentele sunt la ordinea zilei în intersecția dintre Calea Șurii Mici, strada Salzburg și drumul către Rusciori. Autoritățile par a fi neputincioase în fața acestei probleme și, din cauza birocrației, realizarea unui sens giratoriu în zonă este extrem de dificilă. Pe de-o parte, poliția a cerut urgentarea demersurilor pentru creșterea gradului de siguranță în trafic, iar pe de altă parte, drumarii spun că reamenajarea intersecției de pe DN7H cade în sarcina autorităților locale.
[brid video=”1461267″ player=”38897″ title=”intersectie-accident” duration=”27″ description=”intersecția morții” uploaddate=”2023-11-02″ thumbnailurl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1461267_th_6543869f97342_1698924191.jpg” image=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1461267_sd_6543869f97342_1698924191.jpg” contenturl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/sd/1461267.mp4″ width=”16″ height=”9″]
DN7H – DJ143B – Calea Șurii Mici sau „intersecția morții”, așa au numit-o sibienii, este poate cea mai periculoasă intersecție din Sibiu, din cauza numeroaselor accidente ce se petrec aici. Cel mai recent eveniment rutier a avut loc în 1 noiembrie, când un buldoexcavator a ieșit din Drumul Hoților fără să se asigure și a acroșat un autoturism condus pe strada Salzburg. Un om a rămas încarcerat în urma evenimentului, fiind transportat ulterior la spital.
Citește și: Accident grav în intersecția morții între un buldoexcavator și o mașină (video)
Nu de puține ori, șoferii au cerut autorităților să ia măsuri pentru ca astfel de evenimente să fie evitate.
Poliția cere să se facă sens giratoriu
Și polițiștii sibieni au cerut drumarilor, prin mai multe adrese, să urgenteze demersurile pentru amenajarea unui sens giratoriu în intersecția „morții”.
„În cursul acestui an, prin adresele din 07 aprilie, respectiv 17 octombrie, polițiștii Serviciului Rutier din cadrul I.P.J. Sibiu au solicitat CNAIR – Secția de Drumuri Naționale Sibiu atât urgentarea demersurilor referitoare la amenajarea intersecției DN 7H cu DJ 143B în intersecție de tip giratoriu, cât și suplimentarea semnalizării rutiere a acestei intersecții, cu marcaje, indicatoare și mijloace de semnalizare optică. Aceste adrese completează alte solicitări transmise aceleiași instituții în perioada 2021 – 2022, în scopul creșterii gradului de siguranță a participanților la trafic în zona amintită”, spun reprezentanții IPJ Sibiu.
DRDP Brașov: „Reamenajarea intersecției ar cădea în sarcina autorităților locale”
În anul 2009, CNAIR, prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov, a preluat de la Consiliul Județean acest sector din drumul județean DJ106B, pentru construirea legăturilor la autostrada A1. Ulterior, odată cu finalizarea lucrărilor, drumul ar fi trebuit redat în administrare CJ-ului.
„Acest sector al DJ106B a fost preluat de la Consiliul Județean Sibiu în 2009 în vederea construirii legăturilor la autostrada A1, în baza Articolul 22.1(1) din OG 43/1997: Pentru realizarea proiectelor prioritare de interes național și european, cu acordul autorităților administrației publice locale, se preiau de către administratorul drumurilor de interes național sectoare de drum situate în intravilanul/extravilanul unor localități, în vederea realizării lucrărilor respective. În mod normal retransmiterea sectorului ar fi trebuit efectuat imediat după recepția finală a lucrărilor tot în baza Articolul 22.1(8) din OG 43/1997: După recepția finală a lucrărilor, sectoarele de drum se retransmit administratorului sau autorităților administrației publice locale de care au aparținut. În acest sens DRDP Brașov a și inițiat demersurile de redare încă din anul 2019, prin predarea cărții construcției către Consiliul Județean Sibiu însă demersul a fost blocat după mai multe obiecții birocratice din partea autorităților locale, ultima obiecție de acest fel fiind lipsa documentelor cadastrale. Precizăm că în acest moment DRDP Brașov derulează un amplu proces de intabulare a drumurilor aflate în administrare, DN7H fiind trecut pe lista de priorități tocmai pentru a elimina și ultima piedică din calea revenirii acestui sector la categoria de drum județean și implicit în administrarea CJ Sibiu”, a precizat Tudor Alexandru Duțu, director regional al DRDP Brașov.
Drumarii spun că nu pot realiza sensul giratoriu în respectiva intersecție, fiindcă această sarcină revine Consiliului Județean, dat fiind faptul că schimbările sunt necesare pentru fluidizarea traficului de pe drumurile laterale, respectiv Drumul Hoților și drumul către Rusciori. De asemenea, tot autoritățile locale sunt cele care ar trebui să plătească pentru construirea unui giratoriu. „Reamenajarea intersecție ar cădea în sarcina autorităților locale. DRDP Brașov a și emis deja un aviz de principiu către Consiliului Județean Sibiu pentru resistematizarea acelei zone, o dată cu construcția Variantei de Ocolire Sud a municipiului Sibiu, drum care va avea punctul final în această zonă. Una dintre variante prevede inclusiv amenajarea unui sens giratoriu. Am făcut aceste demersuri în contextul în care oricum, DN7H trebuie declasificat la statut de drum județean și să revină în administrarea Consiliului Județean Sibiu”, a adăugat reprezentantul DRDP Brașov.
Intersecția nu poate fi reamenajată temporar
Drumarii spun că soluția de reamenajarea temporară a intersecției nu este viabilă, având în vedere că ar presupune lucrări ample.
„Pe lângă instalarea unor parapete pentru crearea cercului interior al girației, trebuie lărgite bretelele de intrare și ieșire din intersecție pentru că platforma actuală nu este de ajuns pentru crearea unei raze destul de mari a sensului astfel încât să permită și virajul autovehiculelor de mare tonaj. Aceste demersuri presupun inclusiv exproprieri de terenuri, relocări de rețele, etc. deci proceduri costisitoare și de durată. Fără aceste măsuri reamenajarea temporară ar duce la înrăutățirea fluidizării circulației și implicit la deteriorarea condițiilor de siguranță din intersecție”, a explicat Tudor Alexandru Duțu, director regional al DRDP Brașov.
Intersecția, semnalizată corespunzător. Accidentele, din cauza neatenției șoferilor
Semnalizarea intersecției DN7H cu DJ143B și Calea Șurii Mici este realizată în conformitate cu proiectului de semnalizare avizat și de Poliția Rutieră, mai spun drumarii. În zona respectivă prioritate are traficul de pe DN7H, celelalte două drumuri fiind de categorie inferioară (Calea Șurii Mici – drum local și drumul județean DJ143B). Totuși, DRDP a solicitat poliției să limiteze viteza la 30 km/h în zonă, dar IPJ Sibiu nu a mai răspuns.
„În acest moment intersecția este foarte bine semnalizată și sunt create benzi de stocare pentru toate relațiile. A fost instalată inclusiv semnalizare suplimentară (indicatoare de atenționare „Punct negru”, semnalizarea limitelor de viteza direct pe carosabil etc.) pentru a-i atenționa pe participanții la trafic asupra condițiilor de trafic din zona. Mai mult, am solicitat la IPJ Sibiu (prin adresa 799 din 31 mai 2023) scăderea vitezei de deplasare prin intersecție de la 50 km/h la 30 km/h, solicitare rămasă deocamdată fără răspuns. Menționăm că accidentele, într-adevăr tragice și regretabile, din această zonă au fost cauzate de neatenție sau nerespectarea regulilor de circulație din partea participanților la trafic”, au arătat reprezentanții DRDP Brașov.
Până când autoritățile locale, poliția și drumarii vor găsi o soluție, multe accidente ar mai putea avea loc în „intersecția morții”. Unele dintre evenimentele ce s-au petrecut acolo au fost dezastruoase. În luna octombrie a acestui an, 19 persoane au ajuns la spital după ce două microbuze s-au ciocnit. De asemenea, în 2021, patru oameni au murit pe acest drum.
Citește și: Patru oameni decedați într-un accident dezastruos în „intersecția morții”