Ateliere jucăușe pentru copii, la Festivalul Tânăr de la Sibiu

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Tânăr de la Sibiu se desfășoară în perioada 2 – 12 noiembrie și include un program special cu unsprezece ateliere pentru copii. Aceste evenimente speciale își propun să aducă o experiență prelungită programului de spectacole, oferind o platformă prietenoasă prin care cei mici să își dezvolte abilitățile creative și de comunicare în grup. Pe lângă atelierele de creație dedicate publicului larg, ediția din acest an oferă și 3 sesiuni de formare pentru profesioniști, cu circuit închis.

Cine s-ar fi gândit că cei mici au răbdare să gătească? Iulia Cojocaru are experiență în ateliere de gătit pentru copii și este cea care ne demonstrează că gătitul este o activitate plăcută. Joi, 2 noiembrie, de la ora 17 și vineri, de la ora 10 și de la ora 16, copiii între 4 și 8 ani sunt invitați la gătit și discuții despre mâncare, ingrediente și degustări de rețete la Teatrul Gong. Timp de 60 de minute, în atmosfera marca Mini Zucchini, participanții vor învăța și se vor delecta din propriile lor preparate. 

Cu siguranță ați auzit sau ați citit „Istoria lui Răzvan”, cartea care aduce istoria mai aproape de copii și o explică pentru înțelesul și interesul lor. Horia Corcheș, autorul acestui roman, va ține un atelier de scriere creativă pornind de la „Istoria lui Răzvan”, pe 4 noiembrie, de la ora 10. Istoriile personale ale fiecăruia dintre noi, alături de „metrouri, cascadori, veioze, bunici și tot ce mai vreți să înșirați aici” vor fi subiecte de poveste pentru participanții la atelier, cu vârste cuprinse între 7 și 10 ani, timp de 70 de minute.

Scriitorul bestseller-ului pentru copii „Olguța și un bunic de milioane”, Alex Moldovan, va fi invitat la Sibiu în data de 4 noiembrie, ora 12, pentru a-și prezenta cartea și pentru a susține un atelier de scriere creativă pentru cei interesați de „Cum se naște un personaj?”. Reușește să construiască în fiecare roman al său personaje fictive care seamănă mult prea bine cu oamenii întâlniți în viața cotidiană, iar de aceea Alex este cel mai potrivit să-i familiarizeze pe cei mici cu procesul prin care ia naștere un personaj literar. Timp de 100 de minute, participanții la atelier, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, vor lucra alături de Alex, exersându-și forțele de scriitori în devenire.

Copiii între 6 și 10 ani sunt invitați de către Burcu Yılmaz, Orhan Deniz (Atta Festival), doi artiști muzicieni din Turcia, să experimenteze „O altfel de orchestră”. Sâmbătă, 4 noiembrie, ora 15, ne dăm întâlnire pentru a descoperi noi sunete și mișcări, cu tehnica soundpainting. Vom include vocea, muzica, mișcarea și dansul în cel mai neobișnuit mod posibil, iar timp de 75 de minute ne vom concentra pe crearea unui limbaj propriu și pe ascultare.

Adina Popescu este jurnalistă, eseistă, dar în primul rând este autoare de literatură pentru copii. Ea știe că „Vine vacanța cu trenul din Franța”, așa că a scris o carte cu acest titlu, pe care o va prezenta la Teatrul Gong pe 5 noiembrie, duminică, de la ora 10. De asemenea, le va prezenta participanților la atelierul său cum este să fii scriitor și care e procesul prin care o idee se transformă într-o carte. Cei cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani sunt invitați să să cunoască omul din spatele cărții și să-i pună câte întrebări simt nevoia.

Vreți să știți ce înseamnă „work&funshop”? Veniți la atelierul de lectură, creație și inspirație, ținut de scriitoarea Carmen Tiderle, miercuri, 8 noiembrie, de la ora 17. Timp de 90 de minute toți participanții se vor juca cu cuvinte, vor citi poemele autoarei și le vor deconstrui, creându-și ei propriile rime. Carmen Tiderle este cunoscută în rândul scriitorilor pentru copii datorită rimelor sale neașteptate și a poeziilor sale colorate. Atelierul „Rime pentru Puștime” este o ocazie de reconectare a copiilor cu o altfel de poezie.

„Călătorim ca să ne cunoaștem” este atelierul creativ al Anei Maria Sandu, care își propune ca în 90 de minute să conducă participanții cu vârste cuprinse între 8 și 11 ani într-o călătorie imaginară prin diferite culturi noi. Așa cum a reușit să facă în cartea sa „În țara vacilor fericite”, pe care o va prezenta în cadrul atelierului de joi, 9 noiembrie, de la ora 18.

Cum ar fi să existe pixeli și în afara ecranului? Alexandra Stoica și-a imaginat broșe în formă de pixeli, iar sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 10 și de la ora 12, va învăța și participanții la atelierul său, cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani, să construiască astfel de obiecte din lemn. Apoi, timp de 60 de minute, fiecare își va putea colora propria broșă în culori fluorescente.

Accesul publicului la oricare din evenimentele prezentate în programul Festivalului Tânăr de la Sibiu se face pe baza biletelor puse în vânzare online prin teatrulgong.ro, sau la sediul Agenției Teatrale din str. Alexandru Odobescu nr. 4, de miercuri până vineri între orele 11:00 și 18:00, sâmbăta de la 10:00 la 18:00 și duminica între orele 10:00 și 14:00. Prețul unui bilet la oricare din evenimente este de 24 de lei, tarif unic, cu excepția spectacolului „Out there” (Turcia) pentru care costul unui bilet de grup este de 36 de lei, pentru un bebeluș și maxim 2 adulți însoțitori. 

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Tânăr de la Sibiu va avea loc în perioada 2 – 12 noiembrie și reunește peste 140 de artiști din Argentina, Chile, Franța, Germania, Olanda, Marea Britanie, Republica Moldova, România și Turcia. Programul din acest an constă într-o serie de peste 40 de evenimente ce reunesc spectacole de teatru și dans, dar și proiecții de film, workshop-uri și expoziții pentru publicul tânăr (bebeluși, copii și adolescenți). Programul de evenimente poate fi consultat pe teatrulgong.ro

Ultima oră