Managerul Filarmonicii nu mai dirijează la Sibiu din cauza tensiunilor cu muzicienii. Lupeș: „Dirijez în alte locuri” (video)
Sursa: cristianlupes.ro

Din pricina tensiunilor cu muzicienii, managerul Cristian Lupeș nu mai dirijează la Filarmonica de Stat din Sibiu. Acesta spune că activitatea lui s-a redus mult, însă dirijează în alte locuri din țară și străinătate. 

Managerul Filarmonicii nu mai dirijează la Sibiu din cauza tensiunilor cu muzicienii. Lupeș: „Dirijez în alte locuri” (video)

De mai multă vreme, între dirijorul Cristian Lupeș, manager al Filarmonicii de Stat din Sibiu, și muzicieni au apărut tensiuni, iar luptele interne au părăsit scena și au ajuns, de multe ori, în spațiul public. Lupeș a vorbit, la „Ora de Cultură”, despre aceste divergențe, spunând că nu mai dirijează la Sibiu, dar o face în alte locuri din țară și străinătate. „Nu mai dirijez așa des ca înainte. Dar din pricina acestor tensiuni, chiar le-am și spus colegilor că atunci nu e cazul să mai dirijez la Sibiu și dirijez în alte locuri. Chiar săptămâna trecută am avut un concert la Milano și la anul am mai multe concerte, sunt în America, în Brazilia, mai puțin în România. Da, într-adevăr, activitatea mea dirijorală s-a redus destul de mult. Mi-e dor, într-adevăr, să dirijez ceva mai des, dar mă bucur de concertele rămase și în același timp, cum spuneam, îmi doresc ca acest proiect să nu fie doar de importanță și succes local”, a spus Cristian Lupeș. 

Citește și: Lămuriri despre conflictele din spatele cortinei de la Filarmonica din Sibiu. Lupeș: „În interiorul instituției este foarte complicat de supraviețuit”

Managerul Filarmonicii nu mai dirijează la Sibiu din cauza tensiunilor cu muzicienii. Lupeș: „Dirijez în alte locuri” (video)

Dirijorul spune că este bucuros că activitatea Filarmonicii din Sibiu influențează activitatea celorlalte filarmonici din țară și că modelul sibian s-a răspândit rapid. „Modelul sibian s-a răspândit așa, ca semințele de flori care au însămânțat și în alte locuri, de la un model de bune practici. Și suntem o instituție de bune practici. Suntem un soi de trendsetteri ai acestei nișe simfonice. Sunt 16 orchestre simfonice în România, 16 filarmonici. Nu suntem singurii. Sunt și alte filarmonici. În mare dezvoltare este Filarmonica din Brașov, din Timișoara, care acum e capitală culturală și era firesc să se dezvolte. Mai sunt Oradea, Satu Mare, Bacău, se dezvoltă Târgu Mureș, Clujul se dezvoltă, sunt filarmonici care încep să crească. Nu suntem singurii, dar noi ne bucurăm să credem că noi suntem primii, că așa e la Sibiu”, a mai spus managerul Lupeș. 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică