O mulțime de discuții au apărut pe fondul listei provizorii a magazinelor unde profesorii și personalul nedidactic își pot folosi cardurile cu primele de carieră. În Sibiu, o parte dintre profesori se arată indignați pentru că opțiunile sunt mult prea puține.
Lista provizorie a magazinelor, unde profesorii din Sibiu își pot folosi cardurile cu primele de carieră, cuprinde șase opțiuni: Cărturești, Humanitas, Diverta, Flanco și magazinele de papetărie Gesib, Sonyk. Librăriile și magazinele enumerate, însă nu îndeplinesc așteptările profesorilor. Aceștia se arată nemulțumiți pentru că își doreau să existe mai multe opțiuni. Din acest motiv, pe grupurile private de Whatsapp, profesorii își arată indignarea, potrivit surselor Ora de Sibiu
„De exemplu, la Flanco prețurile sunt mari mai mari decât la alte magazine. Dacă am vrea să facem niște cursuri de pregătire profesională pe listă apare doar o firmă din Avrig, de care nu am mai auzit până acum. Mi se pare o listă restrictivă”, spune o profesoară de la un colegiu din Sibiu.
Un profesor universitar se arată și el dezamăgit de lista unităților unde pot fi cumpărate materiale didactice sau echipamente de IT. „E destul de restrânsă. Sunt foarte puține opțiuni. Ar fi trebuit inclus Emag-ul. Dacă un profesor vrea să achiziționeze un laptop, la Flanco nu are o paletă prea mare. Sunt puțin dezamăgit”, spune profesorul.
Profesorul de geografie și purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Sibiu, Constantin Dincă este de o altă părere. Consideră că lista este „îndestulătoare” și că profesorii pot găsii toate materialele de care au nevoie la magazinele și librăriile care se regăsesc pe listă. „Din punctul meu de vedere lista cu magazinele în care se pot fi achiziționate produse cu ajutorul primei didactice este destul de cuprinzătoare, inclusiv în zona cărților, dar și pe partea de achiziționarea a unor echipamente IT”, a spus acesta.
De prima de carieră didactică din octombrie 2023 beneficiază profesorii din învățământul preuniversitar de stat, profesorii din sistemul de învățământ universitar care dețin gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/ lector și asistent universitar. Ambele categorii de profesori priesc primă de 1.500 lei pe an. În schimb, personalul didactic auxiliar din sistemul de învățământ universitar primește primă de 500 de lei.
Cu ajutorul acestor prime, cadrele didactice pot investi în cursuri de pregătire profesională, echipamente IT și alte echipamente didactice precum tabletă, telefon, computer (desktop sau laptop), imprimantă (inclusiv 3D), proiector, monitor, televizor inteligent/ smart TV, cameră web, cărți de specialitate și pot acoperi cheltuieli precum abonamente la reviste, abonamente la muzee și bilete la spectacole, abonamente la servicii online educaționale inclusiv muzee virtuale.