lămuriri despre conflictele din spatele cortinei de la filarmonica din sibiu. lupeș: „în interiorul instituției este foarte complicat de supraviețuit” (video)

Filarmonica de Stat din Sibiu este una dintre cele mai importante instituții de cultură din România. Însă, în spatele cortinei conflictele între conducerea instituției și angajați, membri ai sindicatului, par interminabile. Ultima reacție a angajaților nemulțumiți ai filarmonicii a fost să protesteze în timpul unuia dintre cele mai importante festivaluri „Sibiu Opera Festival”.

YouTube video
 Invitat la „Ora de Cultură”, emisiune realizată de „Ora de Sibiu”, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu a vorbit deschis despre neînțelegerile apărute între conducere și o parte din angajații instituției. Cristian Lupeș a recunoscut că nu se aștepta la un conflict cu artiștii pe o perioadă atât de lungă. Acesta spune că la bazele tuturor disputelor stau „interese personale ale unora și ale altora”.

„Publicul ne reproșează de ce se cântă cu banderole”

Publicul nu este străin de conflictele, aproape constante, între o parte dintre artiștii Filarmonicii și conducerea instituției. Mai mult, persoane din public au început să își pună întrebări de ce artiștii poartă banderole albe.

„Sunt foarte mulți oameni din publicul nostru care ne reproșează, de exemplu, pe scena Filarmonicii se cântă de ceva vreme cu banderole. Și într-adevăr, sunt vreo 16 colegi care poartă constant banderole. Din fericire sau din nefericire, nu știam trebuie gestionez și astfel de lucruri. Din motive pe care nu le înțeleg, există câțiva colegi care au întotdeauna altă opinie decât a celorlalți reușesc o facă și foarte publică. Acuma, evident orice schimbare majoră implică și astfel de reacții. Cealaltă parte sunt oameni care își văd de treabă”, a spus Lupeș la interviul dat pentru „Ora de Cultură”. 

Motivele conflictelor nu sunt salariale

Lupeș a vorbit la „Ora de Cultură” și despre motivele care duc la apariția conflictelor sau chiar a protestelor angajaților, la fel cum a fost cel de la începutul lunii octombrie. „Din punctul meu de vedere sunt false probleme financiare pentru salariile se plătesc, salariile sunt pentru sectorul bugetar. Cel puțin salariile de la Sibiu sunt foarte bune. Așadar, se supără pe metoda de organizare a Filarmonicii sau se supără pe manager a angajat pe cineva și nu pe altcineva. Faptul că putem face mai multe tipuri de activități, că putem să ne mișcăm mult mai ușor în lumea culturală, câte o deplasare suplimentară deranjează. Probabil este vorba și de orgolii”, a spus managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Lupeș a subliniat și obligațiile pe care le are Filarmonica din Sibiu, aflându-se în grila întâi de salarizare. „Legislația se mai schimbă, programul se mai schimbă. Să nu uităm Filarmonica din Sibiu se află pe grila întâi de salarizare în cultură, nu pe grila a doua. Grila întâi de salarizare înseamnă niște salarii confortabile pentru mai ales pentru muzicienii cu experiență deja cu vechime. Înseamnă inclusiv faptul noi trebuie satisfacem niște niște criterii sau niște obiective naționale. Așadar, activitățile în salariu de deplasare, de turnee, de transmisii, de înregistrări camerale, simfonice sunt trecute ca obligația noastră și de aici înainte nu se întâmpla așa”, a spus managerul Filarmonicii de Stat. 

Mulți artiști afectați de situație

Managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu spune că mulți dintre artiști nu vor să mai petreacă un minut în plus în interiorul instituției, din cauza tensiunii realizate de membri ai sindicatului. „În interiorul instituției este foarte, foarte complicat de supraviețuit. Sunt foarte mulți angajați care nu mai suportă această stare. Din cauza acestor colegi nemulțumiți care provoacă întotdeauna o tensiune, mai sunt și cei care nu sunt de acord cu starea asta, cu banderolele și așa mai departe. Ei nu sunt priviți întotdeauna cu amiciție de ceilalți și chiar dacă putea zice că sunt persoane care își văd de treabă. Angajații majoritari sunt oameni liniștiți care nu o reacționeze niciodată cu agresivitate. Ei sunt cei care suferă, acești oameni liniștiți și mi ar plăcea tare mult se încheie conflictul, pentru ei”, spune managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Imaginea Filarmonicii de Stat este „șifonată”

Din cauza conflictelor și a numeroaselor acuzații aduse conducerii Filarmonicii de Stat, imaginea instituției se șifonează. Managerul spune că acest lucru se întâmplă pentru că membrii sindicatului se revoltă în preajma celor mai importante evenimente ale Filarmonicii.

„Este șifonată destul de grav imaginea instituției și tot timpul aceste vârfuri de revoltă, zicem, apar înaintea unor mari evenimente ale noastre, înainte de 9 Mai, înainte de Rigoletto, înainte de Festivalul Enescu, înaintea Galei Sibiu Opera Festival, iar de multe ori cerințele pe care acum le avem scrise din partea lor sunt nu mai aibă 8 ore de muncă pe zi, au găsit în Legislație cei cu spor de condiții grele muncească doar 6 ore pe zi, să nu aibă mai mult de șapte educative pe an. Multe dintre discuții știți apar dintr-o practică veche. Domnule, dar mai demult nu era așa sau în alte părți nu este așa. Contractele acestea o dată nu erau așa, dar asta nu înseamnă erau bine făcute”, mai spune Lupeș.

Citește și: Protest al muzicienilor de la Filarmonică lângă Sălii Thalia, chiar înainte de Gala de Operă: “Am fost daţi jos de pe scenă. Suntem daţi la o parte” (video)

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu