Cum reacționăm noi, comunitatea, la o crimă comisă de o persoană aflată sub influența substanțelor
arh. Alexandru Găvozdea, lider Platforma Sibiu2024 

Recent, un incident cutremurător a avut loc în Sibiu, unde o persoană sub influența drogurilor a comis o crimă teribilă. Fapta a adus o undă de șoc în comunitate. Am fost tulburat, la aflarea veștii, ca voi toți, bănuiesc. Dar după ce emoțiile viscerale – de teamă, groază, milă pentru victimă și sentiment al nedreptății se diluează, e sănătos să ne punem problema cum reacționăm ca societate la un eveniment atât de periculos, de violent, ce se petrece lângă noi.

Reacția colectivă a societății în fața acestei situații este esențială pentru a putea aborda problema într-o manieră eficientă și echilibrată. În acest text, îmi propun să analizăm importanța unei abordări raționale și umane, bazată pe dezintoxicare și reabilitare, precum și pe o mai bună susținere a efortului de prevenție în rândul tinerilor.

Importanța tratării cauzei și nu a efectelor:

În fața unei astfel de crime, societatea ar trebui să reacționeze cu empatie, dar și cu gândul la soluționarea cauzei, nu doar a efectelor. Dacă nu tratăm cauzele astfel de drame vor continua să se petreacă între noi. Dezbaterea legată de necesitatea înființării unui centru de dezintoxicare este una importantă și plină de sens. În loc să se concentreze exclusiv pe pedepsirea infractorului, o atenție sporită ar trebui acordată și cauzei din spatele acțiunii sale – dependența de droguri, care este o boală.

Comunicarea și conștientizarea:

Primul pas în gestionarea unei astfel de situații este comunicarea deschisă și conștientizarea. Este important ca societatea să fie informată, în primul rând, despre cauzele consumului de droguri în rândul tinerilor, de ce ajung copiii noștri să consume și să  devină dependenți. Și abia apoi putem vorbi, ca societate informată și empatică, despre efectele negative ale consumului de droguri și despre disponibilitatea tratamentelor și a centrelor de dezintoxicare. Instituțiile din domeniul sănătății și asistenței sociale ar trebui să faciliteze campanii de informare și să organizeze evenimente educative pentru a spori gradul de conștientizare al publicului.

Acest efort nu trebuie lăsat exclusiv pe mâna poliției, pentru că poliția nu știe cum se vindecă boli, precum dependența de substanțe.

Centru de dezintoxicare:

Înființarea unui centru de dezintoxicare reprezintă o soluție viabilă pentru a oferi suport persoanelor dependente de droguri. Aceste centre ar trebui să ofere servicii integrate, cum ar fi consiliere individuală și de grup, diverse terapii, servicii medicale și de reabilitare, pentru a ajuta persoanele să își învingă dependența și să revină în societate ca membri activi și productivi. Acest tip de centru ar putea contribui la reducerea riscului recidivei, prin urmărirea pacienților, și ar putea oferi o alternativă pentru persoanele care nu au acces la tratament sau care nu au susținere familială sau socială adecvată.

Reintegrarea socială și profesională:

Pe lângă dezintoxicare, procesul de recuperare ar trebui să vizeze și reintegrarea socială și profesională a persoanelor dependente de droguri. Societatea ar trebui să ofere sprijin prin programe de formare și ocupare a forței de muncă, precum și prin crearea unui mediu sigur și lipsit de stigmat pentru reintegrarea acestor persoane. Este important să ne amintim că dependența de droguri este o boală și că acești oameni au nevoie de sprijin nu doar pentru a-și învinge dependența, dar și pentru a-și reconstrui viața.

Implicarea comunității:

Combaterea consumului de droguri și a efectelor negative ale acestuia nu poate fi realizată doar de către instituții sau organizări specializate. Implicarea activă a familiei, a comunității este esențială pentru a crea un mediu sigur și protectiv. Centrele trebuie să ofere și consiliere pentru familiile celor dependenți, care, de cele mai multe ori sunt în pragul disperării din cauza neputinței: nu știu ce să facă.

Vecinii, prietenii și colegii ar trebui să fie conștienți de semnele consumului de droguri și să ofere sprijin și îndrumare către serviciile adecvate. Cooperarea între comunitate și autorități poate ajuta la identificarea și prevenirea situațiilor de risc și la dezvoltarea unor politici și programe eficiente pentru combaterea consumului de droguri.

Vă așteptăm gândurile și sugestiile la contact@sibiu2024.ro și https://www.facebook.com/alexandru.gavozdea.sibiu2024.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică