sfântul dumitru, tradiții și obiceiuri pentru o iarnă blândă

Sărbătoarea Sfântului Dumitru, cunoscută și sub numele de Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, este una dintre cele mai importante sărbători religioase ale toamnei în România. Ea este sărbătorită pe 26 octombrie și marchează, conform tradiției populare, începutul iernii.

În ajunul zilei de Sfântul Dumitru, pe 25 octombrie, se celebrează Focul lui Sumedru, o tradiție răspândită în toată țara. În această zi, bărbații aprind un foc mare peste care sar pentru a fi protejați de boli tot anul. De asemenea, tradiția mai spune că tinerii care sar peste foc se vor căsători mai repede.

În anumite zone ale României, oamenii din sate aprind o roată mare de paie căreia îi dau foc și o lasă să se rostogolească pentru a încălzi morții și pentru a proteja gospodăriile de boli și fiarele sălbatice.

Ciobanii au propriile lor tradiții și obiceiuri legate de Sfântul Dumitru. Ei cred că ziua de 26 octombrie este prima zi de iarnă și se folosesc de această zi pentru a afla cum va fi vremea în iarna ce urmează.

În acest scop, ei pun dulama, haina groasă purtată de ciobani, în mijlocul oilor și așteaptă ca una dintre ele să se așeze. Dacă oaia care se așează este albă, iarna va fi una friguroasă și aspră, iar dacă oaia este neagră, iarna va fi blândă.

De asemenea, ciobanii mai au un mod de a afla cum va fi vremea iarna: în dimineața zilei de Sfântul Dumitru, prima oaie care se trezește prevestește vremea.

Dacă se trezește o oaie albă și merge spre sud, iarna va fi grea, însă dacă se trezește o oaie neagră și merge spre nord, iarna va fi una ușoară.

Superstiții

Pe lângă tradiții și obiceiuri, există și o serie de superstiții legate de Sfântul Dumitru.

Se spune că de Sfântul Dumitru nu este bine să te piepteni pentru că atragi necazuri.

De asemenea, nu este indicat să ai datorii neplătite, altfel îți merge prost tot anul.

Tradiția mai spune că femeile trebuie să împartă fructe pentru a le merge bine anul ce vine, iar pentru morți se împarte colivă.

În zona Bucovinei, unele gospodine seamănă usturoi în ziua de Sfântul Dumitru pentru ca recoltere din anul următor să fie bune.

Cine a fost Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir

Sfântul Dumitru a trăit în timpul împăraților Dioclețian și Maximian. Era fiul prefectului de Tesalonic.

După ce împăratul Maximian a aflat că Dimitrie era creștin, acesta a fost închis în temniță și ucis cu o suliță.

După ce a fost ucis, creștinii i-au luat trupul și l-au îngropat, iar deasupra au construit o biserică mică în care se spune că aveau loc multe minuni.

După ce prefectului Iliricului, Leontie, s-a vindecat de o boală după ce s-a rugat în bisericuța aceasta, a poruncit să fie construită o biserică mare. Când oamenii săpau temelia pentru construcție au găsit și moaștele Sfântului Dimitrie care izvorau mir, iar toată regiunea s-a umplut de mirosul mirului. Astfel, i se mai spune și Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir.

Sărbătoarea Sfântului Dumitru este o sărbătoare importantă din calendarul creștin-ortodox românesc. Ea este marcată de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții care reflectă credința și cultura populară românească.

Ultima oră

Comentariul meu