managerul filarmonicii sibiu vrea o sală de spectacole mai mare. „concertele extraordinare ar avea nevoie de o sală dublă sau triplă” (video)

Managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, Cristian Lupeș, a vorbit joi la „Ora de Cultură” despre cât de potrivită este Sala Thalia pentru planurile viitoare ale conducerii. Acesta susține că fostul director al Filarmonicii a făcut „o mișcare extraordinară” când a mutat sediul Filarmonicii de acolo într-o clădire monument reprezentativă.

Sala Thalia este noul sediu al Filarmonicii de Stat Sibiu, începând din 2004. Managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, Cristian Lupeș, a susținut în cadrul emisiunii „Ora de Cultură” faptul că sediul Filarmonicii Sibiu și sălile de care dispune sunt potrivite în raport cu cererea publicului sibian, însă pentru concertele mai mari ar fi nevoie de o sală de ample dimensiuni.

„Întotdeauna ne-am dorit să avem mai multe locuri, dar pentru niște concerte extraordinare. În stagiunea noastră uzuală, cele 400 sau 460 de locuri, dacă extindem și balconul scenei. Trăim într-un sold out, ceea ce e foarte frumos pentru o filarmonică. Concertele extraordinare care ar avea nevoie de o sală dublă sau triplă se întâmplă mai rar. În schimb, Sibiul are nevoie de o sală mai mare ca număr de locuri. Din punct de vedere al scenei și al acusticii, sala corespunde deocamdată unor cerințe, dar poate fi îmbunătățită, mai ales acustica în interiorul scenei. Dimensiunile scenei ar fi grozav să aibă alte proporții”, spune Lupeș.

Cu toate acestea, managerul Filarmonicii de Stat, susține că Sala Thalia are și numeroase calități. „Această instituție are și o mulțime de calități, este e o instituție compactă, ceea ce este foarte bine. Este o instituție care ar  niște săli de studiu, dar ar mai avea nevoie de niște săli de studiu pentru muzicieni. Am un proiect de dezvoltare în acest sens. E o instituție a cărei acustică poate fi îmbunătățită. Este totuși o instituție cu o infrastructură destul de bună culturală. Am putut demonstra de curând un lucru sibienilor și probabil unii dintre ei știu, dar alții au văzut o noutate. Scena noastră are și fosă. Așadar, în Sibiu Opera Festival, în datele de 8 și de 11 septembrie, ați putut vedea pe scenă o operă cu personajele pe scenă, care își cântau rolurile și orchestra sub scenă, în fosă. Asta este o unicitate a Filarmonicii din Sibiu. Nici o altă filarmonică din țară nu are fosă”, spune managerul Filarmonicii de Stat.

Însă, în contextul în care pe viitor va fi înființată o facultate cu secție instrumentală, managerul susține că Filarmonica ar avea nevoie de un spațiu nou. „Dacă în Sibiu va apărea o facultate de muzică cu secție instrumentală care poate genera forță de muncă pentru filarmonică și pentru logistica Filarmonicii, da. Dacă Sibiul își alege susțină o filarmonică, doar o orchestră a orașului care satisfacă niște niște nevoi locale, gândesc nu”, a spus managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, în cadrul interviului de la „Ora de Cultură”.

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu