România trece la ora de iarnă. Dăm ceasurile înapoi în noaptea de sâmbătă spre duminică

Ora se schimbă în România în noaptea de sâmbătă spre duminică, când ceasul se dă înapoi cu o oră, iar țara noastră va trece astfel la ora de iarnă 2023. Astfel în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie, ora 04.00 devine ora 03.00. Duminică, ziua va avea 25 de ore în loc de 24, fiind cea mai lungă din an.

Sistemul orei de vară presupune ca ceasurile să fie date cu o oră înainte în ultima duminică a lunii martie. În acest fel, ziua devine mai lungă și se profită mai bine de lumina naturală. Sistemul orei de iarnă presupune ca ceasurile să fie date cu o oră înapoi în ultima duminică a lunii octombrie. În acest fel, ziua devine mai scurtă și se adaptează la ritmul natural al organismului, transmite HotNews.

În ultimii ani, schimbarea orei a fost intens dezbătută. Un sondaj realizat de Comisia Europeană în 2018 a arătat că 84% dintre respondenți sunt în favoarea renunțării la schimbarea orei.

În prezent, nici România și nici alte state membre ale Uniunii Europene nu au luat o decizie definitivă privind continuarea obiceiului de a schimba ora de două ori pe an.

Unele persoane resimt disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei. Oamenii pot avea probleme în a adormi sau au chiar insomnii. De asemenea, pot avea probleme de concentrare și pot fi irascibili.

În România, ora se schimbă de două ori pe an pentru a se profita mai bine de lumina naturală. În ultimii ani, schimbarea orei a fost intens dezbătută, iar unii oameni resimt disconfort fizic și mental din cauza acesteia.

Ultima oră

Comentariul meu