Managerul Filarmonicii Sibiu, explicații în fața consilierilor județeni: „Avem șaizeci de procese, treizeci le-am moștenit”
Sursa: filarmonicasibiu.ro

Managerul Filarmonicii de Stat Sibiu a dat explicații în fața consilierilor județeni cu privire la procese pe care instituția le-a avut, în ultimii ani, cu angajații. 

Managerul Filarmonicii Sibiu, explicații în fața consilierilor județeni: „Avem șaizeci de procese, treizeci le-am moștenit”

Consilierul USR Adrian Echert este cel care a început discuția și i-a cerut, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean, managerului Filarmonicii de Stat să vină cu lămuriri cu privire la litigiile cu angajații și la angajările fără concurs. „Vreau sa profit de prezența conducerii Filarmonicii aici și dacă vor putea ori acum, ori în viitor sa ne răspundă la câteva întrebări. Câte litigii de muncă sunt în actualul mandat de management și dacă există și posiblitatea comparării cu trecutul. Știm că sunt peste 60 de litigii în ultimii 2-3 ani. Există contract colectiv de muncă semnat? Eu înțeleg că nu există de 2 ani. (…) Dacă unele acuzații că se fac angajări fără concurs, am vrea sa știm dacă e adevărat sau nu. Vrem sa înțelegem situația de acolo, cum am avut-o și pe cea de la Biblioteca Asta, fiindcă acolo s-a intervenit și s-a rezolvat, vrem sa știm dacă aici e nevoie sau nu”, a spus Adrian Echert. 

Citește și: Scandalul de la Filarmonica Sibiu: Sindicaliștii acuză că au fost aduși colaboratori în locul muzicienilor angajați. Reacția conducerii: ”Sindicatul orchestrează zgomotul”

Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, a precizat că dintre toate cele 60 de litigii cu angajații, treizeci au fost „moștenite” de la vechea conducere. De asemenea, el a adăugat că angajările fără concurs în instituțiile de cultură sunt perfect legale. „Unele întrebări le-am mai auzit expuse și în cadrul unei conferințe de presă publice. (…) Dacă adunăm procesele din ultimii 4 ani, sau ultimul an și jumătate, probabil ajungem la 60 de procese. Treizeci se rostogolesc, pe teme salariale, pe care au le-am moștenit ca manager. Suntem în negocierea contractului colectiv de munca și într-adevăr nu e semnat de 2 ani, pentru că a expirat, iar când au început negocierile eram în plină pandemie. Ulterior am deschis invitația pentru sindicatul filarmonicii să vina la negocieri, a durat 6 luni până au răspuns la întrebarea noastră (…) Angajările în instituția noastră se fac cu acordul părților dacă este nevoie. Noi putem angaja doar pe perioadă determinată sau pe perioada unui proiect sau a unei stagiuni personal artistic și personal tehnic cu acordul părților. Și dacă am avea contractul colectiv semnat, în continuare am putea face acest tip de angajări”, a răspuns Lupeș. 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică