consilierii județeni cer înființarea unui centru tinerii dependenți de droguri la sibiu. daniela cîmpean: „legislația românească nu ne permite”

Consilierul Județeni USR au propus în cadrul ședinței de miercuri, începerea demersurilor în vederea înființării unui centru pentru tinerii afectați de consumul de droguri. Președinta CJ a amintit că, în prezent, legislația românească nu permite ca persoanele sub 18 ani să poată fi tratate în aceste centre.

Ruxandra Cibu, consilier județean USR, sugerează că este momentul să se construiască în județul Sibiu un centru specializat pentru persoanele dependente de droguri. „Aș dori să aduc în discuție o problemă deosebit de importantă care afectează comunitatea noastră tot mai puternic și care are nevoie de o atenție imediată. Este vorba de substanțe psihoactive, o problemă care afectează viața multor concetățeni ai noștri în special tineri și, din păcate, mulți sub 18 ani și care este adesea neglijată și stigmatizată în societatea noastră. Aș vrea să nu uităm că multe dintre victimele acestei dependențe au fost târâte în această dramă, într-un moment de dezechilibru sau naivitate căutând în locul greșit rezolvarea unor probleme. (…) Vă propun înființarea unui grup de lucru la nivelul Consiliului Județean, care să fie format din experți, profesioniști din domeniul sănătății, reprezentanți ai comunității care recunosc această problemă. Acest grup de lucru ar trebui să aibă ca misiune identificarea și implementarea soluțiilor necesare pentru a combate dependența de droguri în județul nostru. Avem nevoie urgentă de centre specializate unde cei afectați de dependența de droguri să poată beneficia de tratament de lungă durată”, a spus consilierul în cadrul ședinței de miercuri.

Citește și: Efectele crimei care a îngrozit Sibiul. Doi consilieri USR cer înființarea unui centru de dezintoxicare. „E de-a dreptul cutremurător”

Președința Consiliului Județean susține că sunt necesare luate măsuri în privința tratării persoanelor dependente de droguri, însă momentan legislația românească nu permite ca tinerii sub 18 ani să fie tratați în astfel de centre.

„Nimeni din sală și din afara ei nu contestă faptul că este un fenomen care s-a extins mai multe decât ne-am fi putut imagina vreodată și că este nevoie de toate planurile pentru a încerca să îl temperăm și să îl eradicăm. Consider că doamna consilier va trebui să ne dea niște date mai concrete pentru că, din câte știu eu, la prima întâlnire organizată de ATOP, au fost specialiști din toate domeniile incidente care ne-au arătat amploarea și ne-au expus care sunt și limitările pe care le au în a se interveni în mod eficient pentru a se eradica acest fenomen. Știu că am rămas cu concluzia că legislația românească nu prevede posibilitatea de a se face centre pentru copiii sub 18 ani pentru a fi tratați de dependența de consumuri de droguri și v-am rugat atunci să faceți, împreună cu colegii din ATOP și cu cei cu care ați colaborat în organizarea acestei conferințe, o fundamentare pentru a putea solicita reprezentanților noștri în Parlamentul României să aducă acea modificare legislativă. Degeaba vom putea face centre  pentru copiii sub 18 ani, care sunt cel mai des afectați de această problemă, dacă nu avem legislație incidentă are să ne permită să îi putem lua în aceste centre și să îi tratăm”, a spus Președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean.

Ultima oră

Comentariul meu