Viața zbuciumată a sibianului care și-a omorât tatăl. Droguri, internări forțate la psihiatrie și certuri cu părinții
Sursa: Facebook/Profil Public

Crima de pe strada Goethe din municipiul Sibiu a șocat o întreagă comunitate. Andrei Neamțiu și-a omorât tatăl în bătaie. Bărbatul decedat este fostul director al Direcției Agricole a Județului Sibiu. 

Ultimii ani au fost grei atât pentru tânărul de 25 de ani, cât și pentru familia care, în repetate rânduri, a încercat să-l aducă pe drumul cel bun. Andrei, consumator de droguri și cu un istoric cu tulburări psihice, fusese internat cu forța de două ori la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu, în speranța că starea lui se va îmbunătăți. Dar, în noaptea de 22 spre 23 octombrie, și-a pierdut cumpătul și a început să-și lovească părintele. S-a năpustit asupra lui cu pumnii și picioarele, iar omul a murit. Bărbatul decedat este Nicolae Neamțiu, inginer agronom, fost director al Direcției Agricole a Județului Sibiu. Avea doar 50 de ani. 

Citește și: Andrei este sibianul care și-a omorât tatăl. Nicolae Neamțiu a fost șeful Direcției Agricole Sibiu

Viața zbuciumată a sibianului care și-a omorât tatăl. Droguri, internări forțate la psihiatrie și certuri cu părinții
Sursa: Facebook/Profil Public

Parcursul zbuciumat al unui consumator de droguri

Andrei Neamțiu are 25 de ani și provine dintr-o familie bună. A fost elev al Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Sibiu, după care a plecat la studii în Cluj-Napoca. După terminarea facultății, s-a întors în orașul de pe Cibin, unde locuia împreună cu tatăl lui într-un imobil de pe strada Goethe, din zona parcului Sub Arini. 

În lumea drogurilor a intrat acum câțiva ani. Părinții lui au intervenit cum au știut mai bine, pentru a-și aduce copilul înapoi pe drumul cel bun. Astfel, în februarie 2021, a fost internat pentru prima data, cu forța, la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Sibiu. „S-a arătat că pacientul suferă de episod maniacal cu elemente psihice, intoxicație cu marijuana”, a arătat, acum mai bine de doi ani, medicul specialist psihiatru care l-a avut în îngrijire. După o lună, în luna martie 2021, Andrei a fost externat. În motivarea cererii s-a arătat faptul că, la examinarea periodică, comisia de internări medicale nevoluntare a constat că „pacientul este liniștit, cooperant, are un comportament adecvat situației și un insight parțial prezent și acceptă tratamentul de specialitate”, se arată în hotărârea instanței de pe rejust.ro. 

Doi ani mai târziu, mai precis în septembrie 2023, istoria s-a repetat. Andrei a fost internat iarăși cu forța la Psihiatrie, la cererea familiei. A fost luat de pe stradă din Cisnădie, de către polițiști, și predat unui echipaj al ambulanței, pentru a-l duce la spital. „Intimatul i-a întrebat pe polițiști de ce au chemat salvarea și el crede că aceștia au chemat-o fiindcă are antecedente psihiatrice, deoarece el este o persoană care iese din zona de normalitate, însă o face în mod artistic. (…) Intimatul arată că dacă trebuie să stea în spital, el stă, și este de acord să ia și tratament însă din principiu nu și anumite tipuri de antipsihotice deoarece atunci când le ia se simte omorât și că le-a luat timp de 9 luni (…) În momentul în care a fost percheziționat de polițiști avea asupra lui medicamente pe care și le cumpăra voluntar și că acestea în ajută la minte și la corp. (…) Întrebat dacă consumă și alte substanțe, intimatul arată că mai fumează ocazional marijuana, că ultima dată a consumat cu prietenii o cantitate mică”, se arată în hotărârea privind internarea nevoluntară din luna septembrie, publicată pe rejust.ro. 

Și de această dată, a stat o lună în spital, iar în data de 13 octombrie, cu 10 zile înainte de crimă, a fost externat. Medicii au constatat că „pacientul este liniștit, cooperant, nu se evidențiază elemente psihoproductive sau maniacale”, motiv pentru care nu s-a mai impus internarea. Pe fișa de observație, la externare, s-a arătat că acesta a urmat un tratament în cadrul spitalului, a fost examinat zilnic de către medicul curant, starea lui de sănătate a fost în evoluție și s-a constat ameliorarea și ulterior dispariția simptomatologiei care a impus diagnosticul inițial. 

Părinții au observat îmbunătățiri, dar Andrei a consumat din nou droguri

În ultimele zece zile, adică de când a fost externat de la Psihiatrie, Andrei nu a dat semne că s-a abătut de la drumul cel bun. Surse din anchetă au spus, pentru Ora de Sibiu, că familia a declarat că lucrurile păreau să intre pe un făgaș normal și că nu se mai droga. Băiatul se înțelegea mai bine cu părinții, mergea cu ei la cumpărături și luau masa împreună. Dar lucrurile aveau să se schimbe spre finalul săptămânii trecute, când Andrei a plecat de acasă fără să spună un cuvânt. S-a întors seara, în aceeași zi, dar n-a vrut să povestească ce a făcut cât a lipsit. 

Duminică a petrecut timp cu părinții în vila de pe strada Goethe. Erau doar ei trei, ceilalți doi frați fiind plecați din Sibiu. La un moment dat, Andrei a început să se certe cu tatăl său. În jurul orei 17:00, mama lui a părăsit locuința, fiindcă nu locuia cu ei, și i-a lăsat să discute. 

Viața zbuciumată a sibianului care și-a omorât tatăl. Droguri, internări forțate la psihiatrie și certuri cu părinții
Locuința în care a avut loc crima

Și-a omorât tatăl

Ce s-a întâmplat în acea noapte în vila familiei Neamțiu, doar Andrei știe. Cert este că s-a certat cu tatăl său, iar la un moment dat s-a năpustit asupra lui. L-a lovit cu pumnii și picioarele până când l-a omorât. El a fost cel care a sunat la 112 să anunțe că Nicolae Neamțiu nu mai are suflare. Polițiștii l-au găsit în casă, lângă cadavrul plin de urme de violență. Era confuz și nu își aducea aminte mare lucru, nici câte lovituri i-a aplicat tatălui sau cum l-a lovit. Sursele Ora de Sibiu spun că le-ar fi zis oamenilor legii că a consumat „iarbă” și cristal. 

Andrei Neamțiu a fost reținut în cursul zilei de luni pentru săvârșirea infracțiunii de omor. Audierile au continuat în aceeași zi, fiind cerută și efectuarea unei analize toxicologice pentru a stabili cu exactitate ce droguri a consumat în noaptea crimei. În cursul zilei de marți, judecătorii au admis propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu și au dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a criminalului. El este închis în Centrul de Reținere și Arest Preventiv al IPJ Sibiu. 

Citește și: Mesajul emoționant al colegilor pentru fostul șef al Direcției Agricole Sibiu, ucis de fiul său. „Ne vom aminti mereu cu drag de tine, Nicu!”

Citește și: Fost director de la Direcția Agricolă Sibiu, găsit mort în casă. Fiul său l-a ucis

Ultima oră

Comentariul meu