"Calea laptelui". Cum Dumitru Budrala a realizat unul dintre cele mai frumoase filme despre transhumanţă (video)

Dumitru Budrala, regizorul din Mărginimea Sibiului şi realizatorul Festivalului Astra Film a reuşit să ne impresioneze din nou, vineri seara, când a fost difuzat pentru prima dată, la Sala Thalia, documentarul său, „Calea laptelui”. Acesta este unul dintre cele mai frumoase filme despre transhumanţă. Imaginile surprinse pe parcursul mai multor ani demonstrează nu doar ce ţară frumoasă avem, dar cât de valoroase sunt tradiţiile noastre. 

[brid video=”1448739″ player=”38897″ title=”video Dumitru Budrala despre transhumanta” duration=”27″ description=”Dumitru Budrala despre transhumanta in filmul Calea laptelui ” uploaddate=”2023-10-21″ thumbnailurl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1448739_th_653363cc27340_1697866700.jpg” image=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1448739_hd_653363dfceb36_1697866719.jpg” contenturl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/sd/1448739.mp4″ width=”16″ height=”9″]

Dumitru Budrala este convins că transhumanţa s-a terminat, însă unul dintre spectatori a vrut neapărat să-l contrazică şi a spus că el nu crede că acest obicei a dispărut de la noi din ţară. În replică, Dumitru Budrala l-a invitat să numere turmele de oi care mai călătoresc cu ciobanii.

„Dacă transhumanţa înseamnă mişcarea turmelor de la munte la şes şi dacă transhumanţa înseamnă că, păstorii din Mărginimea Sibiului sau din Ţara Bârsei mergeau în câmpii în căutarea ierbii, vă rog să veniţi şi să număraţi turmele care mai merg acum, în transhumanţă”, a spus Dumitru Budrala.

„Calea laptelui” este povestea unei familii de ciobani care în anii când au fost filmaţi, încă practicau transhumanţa, acum nu o mai fac şi este şi o invitaţie pentru fiecare dintre noi, să ne gândim dacă este mai bine acum, când tot mai multe obiceiuri sunt pe cale de dispariţie sau era mai bine atunci, când rânduiala era alta.

"Calea laptelui". Cum Dumitru Budrala a realizat unul dintre cele mai frumoase filme despre transhumanţă (video)

„Turmele se scurgeau în faţa ochilor mei, ca un fluviu fără de sfârşit, însoţite de simfonia clopotelor şi a tălăngilor, lătratul câinilor, behăitul oilor, chiuiturile păstorilor. Păstorii îşi urmează calea asemeni marinarilor, călăuziţi de strălucirea stelelor din Calea laptelui”, aceasta este doar una din descrierile din film, ale transhumanţei, văzută de Dumitru Budrală.

„Calea laptelui” a fost unul dintre cele mai aplaudate filme la ediţia din acest an a Festivalului Astra Film. Sala Thalia a fost neîncăpătoare pentru toţi cei care au dorit să vadă acest documentar, dar şi pe protagoniştii din film, familia de păstori.

„Un documentar onest, excepțional prin transparența sa, o poartă deschisă către o lume pe care o purtăm cu toții în noi, chiar și fără să știm, o descoasere și deslușire a sufletului românesc și universal. De văzut și neuitat”, au promis organizatorii în prezentarea filmului. Şi s-au ţinut de cuvânt.

Ultima oră