strategii de la jpmorgan prevăd o continuare a scăderii acțiunilor din zona euro

Potrivit strategilor de la JPMorgan Chase & Co. este considerat prea devreme să se revină la investiții pe acțiuni din zona euro, în comparație cu ceea ce se întâmplă în SUA. Într-o notă recentă, echipa companiei a subliniat că există riscuri asociate cu acest demers și întreaga piață globală ar putea fi expusă presiunii în cea de-a doua jumătate a anului.

Previziunile strategilor de la JJPMorgan Chase & Co pentru anul 2023

Echipa de strategi ai prestigioasei companii americane, conduși de Mislav Matejka, și-au exprimat într-un comunicat din această săptămână o serie de previziuni despre evoluției din acest an a pieței financiare din zona euro. Astfel:

Piața euro își va continua recesiunea

Conform previziunilor strategilor, se anticipează o perioadă de subperformanță în regiune, ceea ce va influența modul cum să investești în acțiuni. Ei prognozează o continuă scădere a acestora, argumentând că există o accentuare a „schimbului dintre creștere și politica economică” în a doua jumătate a anului. Aceasta se datorează:

  •  pe de o parte, probabilei strângeri continue a politicii monetare;
  •  pe de altă parte, semnalelor negative furnizate de M1 (masa monetară), care indică dezamăgiri în activitatea economică viitoare.

strategii de la jpmorgan prevăd o continuare a scăderii acțiunilor din zona euro

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-07-17/jpmorgan-strategists-predict-further-euro-area-stock-weakness

După o performanță excepțională de 36% în dolari între octombrie și aprilie, acțiunile din zona euro au înregistrat o retrogradare cu mai mult de o treime în termeni relativi. Principalul motiv al acestei scăderi a fost forța și ascensiunea piețelor de acțiuni din SUA, stimulate de frenezia în jurul inteligenței artificiale și a creșterii marilor companii. Totuși, ulterior, acțiunile s-au redresat în luna iulie, beneficiind de slăbirea dolarului.

Aceste tendințe indică o perioadă de incertitudine și volatilitate pe piața acțiunilor din zona euro, cu factori interni și externi influențând evoluția. Investitorii ar trebui să fie conștienți de riscurile asociate și să monitorizeze atent evoluțiile economice și politice din regiune și din întreaga lume pentru a-și ajusta corespunzător strategiile de investiții.

Reducerea investițiilor în acțiunile din zona euro

În luna mai, strategii de la JPMorgan au decis să-și reducă investițiile în acțiunile din zona euro, după ce acestea au avut o evoluție puternică și au fost supraponderate în comparație cu acțiunile din SUA. Această decizie s-a dovedit a fi corectă, deoarece în continuare acțiunile din zona euro au înregistrat scăderi. Explicațiile pentru această situație pot fi scăderea randamentelor obligațiunilor, precum și dezamăgirile legate de profituri.

Reducerea estimărilor pentru profituri

Această tendință este dată de unele sondaje economice, cum ar fi indicele Purchasing Manager, care arată o contracție a economică, chiar dacă unele date economice arată îmbunătățiri. Alte provocări pentru piața financiară europeană sunt: scăderea economiei chineze și influențarea acțiunilor europene a producătorilor de bunuri de lux aflate în continuă scădere din această cauză.

JPMorgan Chase & Co. a atins un moment istoric

JPMorgan Chase & Co. a atins un moment istoric, întrucât veniturile sale din dobânzi nete au crescut la nivelul fără precedent de 21,8 miliarde de dolari în al doilea trimestru. Veniturile companiei au atins un nivel record de 41,3 miliarde de dolari, depășind așteptările analiștilor. Această creștere remarcabilă a fost sprijinită de majorările ratelor dobânzilor efectuate de Federal Reserve și de achiziția strategică a băncii First Republic Bank de către JPMorgan.

Achiziționarea First Republic, realizată după ce a depășit concurența în cadrul unei licitații organizate de guvern, a consolidat poziția JPMorgan ca fiind cea mai mare bancă din Statele Unite. First Republic a trecut printr-un faliment, devenind a patra instituție regională care să facă acest lucru într-un interval scurt de timp, iar eșecul său a fost al doilea ca mărime din istoria SUA.

Ca rezultat al achiziției reușite, JPMorgan a raportat un câștig de 2,7 miliarde de dolari din achiziția First Republic. În plus, veniturile sale din dobânzi nete au contribuit semnificativ la veniturile impresionante ale companiei. Cu toate acestea, directorul financiar Jeremy Barnum a avertizat că veniturile din dobânzi nete ar putea scădea în viitor din cauza concurenței sporite pentru depozite.

În ciuda provocărilor potențiale, JPMorgan și-a menținut optimismul cu privire la perspectivele sale, revizuind prognoza anuală pentru veniturile din dobânzi nete la 87 miliarde de dolari (excluzând activitățile de tranzacționare), comparativ cu prognoza de 84 miliarde de dolari făcută în luna mai, în cadrul evenimentului dedicat investitorilor.

Concluzie

În concluzie, strategii de la JPMorgan Chase & Co. anticipează o continuare a scăderii acțiunilor din zona euro în comparație cu piața din SUA. Previziunile lor sugerează că regiunea euro va continua să înregistreze o perioadă de sub performanță, cu riscuri asociate și presiuni asupra pieței globale în a doua jumătate a anului.

Tendințele actuale indică o perioadă de incertitudine și volatilitate pe piața acțiunilor din zona euro, determinate de factori interni și externi. Investitorii ar trebui să fie atenți la evoluțiile economice și politice din regiune și să își ajusteze corespunzător strategiile de investiții pentru a face față acestui context în continuă schimbare.

În același timp, JPMorgan a înregistrat un moment istoric în al doilea trimestru, cu veniturile din dobânzi nete și veniturile totale atingând niveluri fără precedent, consolidându-și poziția de lider pe piața bancară din SUA.

Ultima oră

Comentariul meu