Andrei Oltean este tânărul care de nouă ani de zile realizează Sibiu International Street ART Festival (SISAF), cel mai important festival de acest gen din ţară, însă abia zilele trecute şi-a dezvăluit povestea mai puţin cunoscută, în timpul unei conferinţe care a avut loc la Satu Mare. De mic a ştiut că are înclinaţii artistice şi a refuzat să se facă profesor sau învăţător, iar când s-a apucat de acest festival confundat la început cu graffiti, a fost greu de înţeles şi de părinţii lui. S-a ales cu două dosare penale din cauza organizării festivalului, a fost căutat de Jandarmerie, a intrat în conflict şi cu Biserica Ortodoxă Română, totul ca să transforme Sibiul într-o imensă galerie de artă stradală, care se întinde pe mii de metri pătraţi pictaţi pe numeroase clădiri.
Andrei Oltean: „Am trecut prin foarte multe lucruri”
Andrei a mărturisit în timpul conferinţei TEDx, că în urmă cu nouă ani, lumea credea că atât el, cât şi artiştii invitaţi să picteze Sibiul, „sunt nebuni”.
„La început lumea a spus că suntem nebuni. Nu puteau să conceapă un eveniment în care artişti care sunt căutaţi de Poliţie, amendaţi de Jandarmerie, bătuţi de alţii, să ajungă la o asemenea amploare. (…) Am trecut prin foarte multe lucruri”, a spus Andrei Oltean.
Când era mic i se spunea că „e special”, pentru că avea înclinaţie pentru muzică. Pe urmă i se spunea să se facă doctor, inginer, profesor, învăţător, ca surorile sale. Andrei a refuzat şabloanele societăţii şi a ales să fie rebel.
„În mintea mea de om rebel, crescut între patru femei, trei fete şi mamă, forma de rebeliune a fost în muzică. Mă regăseam foarte bine acolo şi în artă (…) Sunt aici ca să vă spun că se poate”, a declarat Andrei Oltean.
Potrivit lui Andrei Oltean, nu contează ce meserie ai, poţi să speli vase, dacă „o faci cu drag, o faci cu mare artă”. Important este să crezi cu adevărat în tine.
„Noi nu ne dorim să vandalizăm ceva!”
Festivalul de artă stradală de la Sibiu a ajuns să fie un exemplu pentru tinerii care nu aveau unde să folosească spray-urile de graffiti cu scop artistic.
„Noi nu ne dori să vandalizăm ceva, deşi de foarte multe ori suntem confundaţi cu cei care bombardează trenurile sau porţile oamenilor sau zidurile”, a precizat Andrei Oltean.
Andrei s-a ales cu două dosare penale în cei nouă ani de festival şi a recunoscut cu umor, că la început festivalul a fost bine primit de autorităţile sibiene, „care şi-au dat seama că prin chestia asta se renovează faţadele urâte ale oraşului, ale cartierelor.” Nouă ani de artă stradală însumează 14.000 de metri pătraţi de pictură murală, 136 de lucrări.
„Suntem primul oraş din ţară care am adus această formă de „graffiti” legal”
Organizatorul SISAF spune că Sibiul a fost primul oraş din România care a promovat pictura murală sub forma aceasta. SISAF i-a adus lui Andrei şi probleme cu Biserica, pentru că „folosind termenul de artă murală am avut probleme cu Biserica Ortodoxă, pentru că ei au pe vitralii şi nu putem noi, golanii de pe stradă, să folosim … şi totuşi după nouă ani de zile suntem aici. Parcă alfel simţi viaţa când te caută Jandarmeria”. Arta stradală „te face să gândeşti un pic mai mult”, potrivit lui Andrei Oltean.