Dovleacul este leguma sezonului și, bineînțeles, nu lipsește de pe tarabele producătorilor din Piața Cibin. Din dovleac se pot prepara o sumedenie de rețete, precum supă cremă și plăcinte. Leguma favorită a toamnei poate fi și coaptă. Gospodina Dobrița Blezu a împărtășit rețeta de dovleac pe care o face în fiecare an.
De la începutul discuției, gospodina a vrut să specifice cât de important este soiul de dovleac pentru ca plăcinta să fie delicoasă. Dobrița Blezu spune că pentru plăcintă cel mai potrivit este cel plăcintar. „Dovleacul plăcintar este cel mai bun pentru că este mai cremos, nu este așa uscat. Pentru copt este potrivit unul mai uscat, iar pentru supa cremă, un alt tip de dovleac”, spune Dobrița.
Gospodina a detaliat rețeta tradițională pentru plăcinta cu dovleac. „Eu fac plăcinta cu foi, rețeta clasică. Primul pas este alegerea dovleacului potrivit. Trebuie să fie mai cremos pentru ca umplutura să fie bună. Petru compoziție avem nevoie de un kilogram de dovleac ras, 200 de grame de zahăr la un kilogram de compoziție. Pentru foi avem nevoie 400 de grame de făină, șapte linguri de zahăr, șapte linguri de ulei, șapte linguri de lapte, un ou și o linguriță de bicarbonat. Simți la mână dacă mai este nevoie de făină sau lapte în compoziție”, spune Dobrița Blezu.
Gospodina este din Rășinari, dar are cultură de dovleci la Cornățel. La fel ca în fiecare toamnă, are cea mai frumoasă tarabă din Piața Cibin. Legumele colorate, aranjate armonios, arată ca o pictură. Mai multe soiuri de dovleci pentru gătit, cât și ornamentali, conopidă, vinete, gulii sunt doar o parte dintre legumele specifice sezonului de toamnă care se regăsesc pe masa producătoarei.