Publicul Astra Film Festival este invitat la patru expoziții deschise în Sibiu doar în perioada festivalului, în spații pline de poveste, de la sediul Astra Film din Piața Mică și foaierul Sălii Thalia, la Promenada Mall și Mini Dome-ul instalat în Piața Mare. Accesul este gratuit, iar experiența, unică, spun organizatorii. Detalii despre programele speciale din cadrul ediției aniversare 30 de ani de Astra Film Festival, aici: https://www.astrafilm.ro/ro/2023/program-complet/programe-speciale-2023.
Expoziția aniversară Astra Film Festival invită publicul „să călătorească prin istoria fenomenului, deschizând o capsulă a timpului”, spun organizatorii. Publicul poate vedea fotografii de arhivă inedite, realizate încă de la prima ediție a festivalului, în 1993, și până în prezent. Alături de expoziția de fotografie, expoziția mai prezintă aparatură folosită la festival de-a lungul timpului și cataloage ale edițiilor din trecut. Expoziția poate fi vizitată pe toată durata festivalului, în incinta Mall Promenada, et. 1 (fostul magazin Cador), până duminică, 22 octombrie, între orele 11:00 – 21:00.
„Dan Perjovschi. Document. Un insert în Astra Film 30” este o intervenție artistică în sediul Astra Film, o ocupare temporară cu „documente” a spațiului celui mai important festival de film documentar din țară. Este o adevărată istorie în desene, marca Dan Perjovschi, a României ultimilor 30 de ani. Artistul este cetățeanul căruia îi pasă de orașul, țara, continentul și lumea în care trăiește. „Critic și mereu prezent, comentând sau reflectând moravurile și practicile societății contemporane. Într-o lume obsedată de individualism, competitivitate și profit, artistul empatizează, asistă, ajută, sprijină, participă. Pune osul. Sau tricoul. Sau sacoșa”, este descrierea făcută de organizatorii expoziției, care va fi deschisă la sediul Astra Film din Piața Mare nr. 11 de miercuri 18 octombrie până duminică 21 octombrie între orele 11:00 și 20:00.
Expoziția „Transhumanța” cuprinde o serie de fotografii aparținând regizorului Dumitru Budrala, care alcătuiesc „un traseu care poartă publicul pe drumul încărcat de simbol, provocări și frumusețe, parcurs de păstori”. Având un caracter mixt – fotografie clasică și experiență imersivă, expoziția poate fi vizitată pe toată durata festivalului, în Mini Dome-ul din Piața Mare, între orele 10:00-22:00 în timpul săptămânii, respectiv între 10:00-18:00, în weekend.
Ieri s-a deschis și expoziția de fotografie Iulian Ignat „Dadestar Chaveste” („Din tată în fiu”), care poate fi vizitată în foaierul lateral al Sălii Thalia, între orele 11:00-20:00 (până sâmbătă), respectiv între 11:00-15:00 duminică.