Free people hiking mountain image

Fundația Comunitară Țara Făgărașului lansează cea de-a doua ediție a Burselor Carpathia, un program dedicat elevilor din zonele montane, care doresc să se aventureze în lumea științelor naturii. Elevii vor fi selectați din comunități din județul Brașov dar și Sibiu, din localități precum Porumbacu, Cârța, Avrig, Cârțișoara, Racoviță, Tălmaciu și Turnu Roșu.

Adelina Iancu, manager de granturi la această fundație, a oferit mai multe detalii despre acest proiect ambițios.

„Pe termen scurt ne dorim în primul rând să-i stimulăm pe copiii care învață bine și pe cei care sunt pasionați de științele naturii. Pe termen lung ne dorim să-i motivăm să-și cultive aceste pasiuni și să meargă înainte să descopere domeniile care țin de biologie, geografie, ecologie, protecția mediului și, cine știe, poate chiar să-și găsească o carieră în domeniul acesta”, a declarat aceasta.

Inițierea copiilor în aceste domenii încă de la vârste fragede este extrem de importantă, pentru că astfel vor contribui la protejarea mediului. Prin educarea noii generații în ceea ce privește importanța conservării naturii și a utilizării durabile a resurselor, Fundația Comunitară Țara Făgărașului speră să schimbe treptat atitudinea față de mediul înconjurător.

Ce poți face cu o bursă

Anul trecut, bursierii au folosit sumele primite pentru a-și achiziționa echipamente școlare și pentru a-și dezvolta pasiunile. De exemplu, unul dintre beneficiari și-a procurat un aparat profesional de fotografiat, pentru a-și cultiva pasiunea pentru fotografie în natură, în timp ce alții și-au achiziționat laptopuri pentru a-și sprijini studiile. De asemenea, tinerii bursieri au participat la o tabără în județul Argeș, unde au învățat mai multe despre mediul înconjurător.

Bursele Carpathia 2023: Ajutor pentru tinerii pasionați de științele naturii

Anul acesta, numărul bursierilor se va mări la 15, iar suma acordată fiecăruia este de 2500 de lei. Aceștia vor putea utiliza banii pentru nevoile lor școlare, cu condiția ca cel puțin 20% din sumă să fie investită în studiul biologiei, geografiei și științelor naturii în general. Acest lucru poate include achiziționarea de atlase, vizite la muzee sau echipament montan pentru explorarea Munților Carpați.

Procesul de selecție va implica evaluarea performanțelor școlare, un mini-interviu scris și prezentarea diplomelor și a adeverințelor de participare la activități extrașcolare. Ulterior, fiecare candidat va participa la un interviu online cu un juriu, care va alege cei mai pasionați și potriviți candidați.

Aplicațiile sunt așteptate până în 31 octombrie, iar Fundația Comunitară Țara Făgărașului a început deja demersurile de informare a elevilor din școli. Echipa fundației a vizitat localitățile Cârța și Cârțișoara în această săptămână iar săptămâna viitoare va continua să se deplaseze în localitățile Tălmaciu și Turnu Roșu.

Ultima oră