Toamna este sezonul pregătirilor pentru iarnă. Zacusca, murăturile și ardeii copți reprezintă „vedetele ” acestui sezon. În Piața Cibin producătorii din împrejurimile Sibiului, dar și din mai multe localități din sudul țării au umplut tarabele cu legume și fructe de sezon, dar și cu murături și alte preparate, perfecte de așezat pe rafturile din cămară.
Un an productiv, așa îl descriu producătorii de legume din Piața Cibin. Pe tarabele acestora se găsesc vinete, gogonele, ardei capia, gogoșari, roșii, castraveți și conopidă. Sibienii pot cumpăra, de asemenea, ardei iute sau varză.
Mariana Burghiu vinde legume în Piața Cibin de mai mulți ani. Toamna aceasta a fost bogată, prin urmare și masa acesteia este plină cu legume proaspete, dar și cu borna de zacuscă, zacuscă sau castraveți murați. Gospodina ne-a spus rețeta pentru o zacuscă tradițională, reprezentativă pentru zona Ardealului și secretul gustului.
„Avem nevoie de 5 kilograme de vinete, 5 kilograme de ardei capia sau gogoșari și trei kilograme de ceapă, ulei de floarea soarelui și condimente. Pentru început se călește ceapa, se pune ardeiul copt sau dat prin mașină, după care se pun vinetele și se lasă „pe foc” până iese uleiul deasupra. Se mai pun foi de dafin și sare, după gust. După se pune zacusca în borcane si după se sterilizează în bain-marie. Trebuie să fim atenți să nu se spargă borcanele. Eu cred că zacusca este mai bună cu ardeiul și vinetele coapte la grătar, au alt gust decât cele la cuptor”, spune Mariana.
Gospodina din Piața Cibin spune că rețete este pentru aproximativ 20 de borcane mici. Calculând prețurile la legume – un kilogram de vinete costă 5 lei, un kilogram de ardei capia, 10 lei și trei kilograme de ceapă, 10 lei, Mariana spune că pentru rețeta de zacuscă pe care ea o face an de an, costurile ajung la un total de aproximativ o sută de lei.