cum a ajuns sibiul să ”importe” patruzeci de cercetători din moldova. proiectul a fost refuzat la iași
foto ZiaruldeIași

În cursul lunii trecute, la Editura Polirom au apărut două volume-manifest, cu titlul „Limbă şi cultură germană în România (1918-1933)”, care abordează întâlnirile pe plan filologic şi istoric între cultura românească şi cea germană, în perioada de după Primul Război Mondial şi până la începerea subjugării Germaniei de către regimul nazist.

Volumele sunt tomuri individuale, de peste 700 de pagini, au presupus o colaborare între peste 50 de specialişti, două echipe din Iaşi şi din Cluj-Napoca, şi sunt rezultatele unui proiect finanţat cu 8,5 milioane de lei, câştigat în 2018. Autorii-coordonatori sunt profesorii universitari şi cercetătorii Andrei Corbea-Hoişie de la Iaşi şi Rudolf Gräf de la Cluj-Napoca, relatează ZiaruldeIași.

Un proiect de cercetare de 8,5 milioane de lei, câștigat de o echipă de cercetători din Iași și Cluj-Napoca, a fost mutat la Sibiu, după ce Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a refuzat să îl mai găzduiască.

Răzgândirea UAIC a fost surprinzătoare, deoarece universitatea a semnat toate documentele necesare derulării proiectului în 2016.

Potrivit cercetătorilor, UAIC a pierdut un comision de peste 200.000 de euro în urma deciziei de a muta proiectul la Sibiu.

Rectorul UAIC, Tudorel Toader, a explicat că decizia a fost luată în absența sa și că este conștient de valoarea culturală a celor două volume rezultate din proiect.

Prorectorul Mihaela Onofrei, ordonatorul de credite în 2018, a refuzat să comenteze decizia.

Explicația UAIC:

UAIC a explicat că decizia a fost luată deoarece coordonatorul proiectului, Andrei Corbea-Hoișie, nu era titular la universitate.

Corbea-Hoișie a declarat că motivul este subiectiv și că nu există nicio rațiune pentru o astfel de decizie.

Importanța proiectului:

Proiectul a fost o colaborare strânsă între școlile științifice de la Iași și Cluj-Napoca.

Cele două volume rezultate din proiect abordează o gamă largă de subiecte legate de interferențele dintre cultura română și cea germană în perioada interbelică.

Ultima oră

Comentariul meu