Ministrul Educației anunță o nouă reformă în învățământul profesional

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat luni, la Universitatea de Vest Timişoara (UVT), că nu se poate da o notă întregului sistem de învăţământ preuniversitar din România, dar poate fi evaluată fiecare şcoală şi îmbunătăţită pregătirea, ea adăugând că prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) sunt formate 100.000 de cadre didactice pentru a creşte nivelul de competenţă digitală.

„Nu cred că putem avea o notă pe sistem, ci o evaluare pentru fiecare şcoală. Prin PNRR avem 100.000 de cadre didactice formate pentru a creşte nivelul de competenţă digitală”, a răspuns unei întrebări ministrul Educaţiei, într-o conferinţă de presă, transmite Agerpres.

Ligia Deca a fost întrebată ce soluţii există pentru problemele ridicate, încă, de mulţi copii care se plâng că merg la şcoală cu ghiozdanele pline de manuale şi caiete, că programele sunt extrem de încărcate, în timp ce mulţi profesori universitari susţin că nivelul de pregătire al tinerilor este foarte slab.

„Cred că avem de multe ori confuzie între ceea ce se găseşte în programele şcolare şi ceea ce este reflectat în manual. De multe ori se parcurge manualul mai degrabă decât programa şcolară. De asemenea, programa şcolară, unde curricular s-a făcut reforma, de exemplul ciclul primar sau gimnazial, există flexibilitatea pentru cadrul didactic să se adapteze colectivului de elevi pe care-l are în faţă. Legat de greutatea ghiozdanului, există soluţii: prin PNRR s-au dotat toate sălile de clasă cu echipamente digitale, avem laboratoare de ştiinţe, avem un site pe care avem toate manualele şcolare în format electronic, unele dintre ele în sistem interactiv. Deci ar exista posibilitatea ca elevii, pe echipamentele digitale pe care le au deja în clasă, să urmărească lecţiile fără a mai fi nevoie să care în ghiozdan toate manualele pentru toate disciplinele din ziua respectivă. Cred că în şcolile unde s-au făcut sau se vor face dotări în acest an şcolar, pentru că avem peste 5.000 de şcoli care vor avea astfel de dotări prin PNRR, au dulăpioare unde să-şi poată lăsa manualele sau caietele de lucru, astfel încât să nu trebuiască să le ducă acasă zilnic. Cred că aceste chestiuni se pot rezolva”, a detaliat ministrul Ligia Deca.

În altă ordine de idei, ministrul Educaţiei a explicat că pe viitor nu vom mai avea învăţământ profesional şi tehnologic, iar pentru a elimina confuziile, va fi exclusiv învăţământ dual.

„Ne propunem ca pe ruta de liceu tehnologic, după trei ani, dacă candidatul doreşte, să poată ieşi în piaţa muncii cu examen de certificate pe nivelul trei de calificare, în cadrul calificărilor. Aceasta înseamnă exact ceea ce se întâmplă cu şcoala profesională acum. Dacă îşi doreşte să aibă un nivel mai ridicat de calificare, poate să termine clasa a XII-a şi să-şi dea examenul respectiv de certificare. Dacă doreşte să meargă mai departe, în nivelul universitar, va da examen de bacalaureat adecvat profilului tehnologic. Ne dorim modelul german, austriac, să putem permite nivel de învăţământ dual până la ultimul nivel de calificare”, a detaliat Ligia Deca.

Ministrul Educaţiei a mai subliniat că şcolile şi universităţile trebuie să fie spaţii în care se dezbat idei şi unde se desfăşoară procesul didactic de predare – învăţare, fără ingerinţe politice.

„Cred că acest mesaj este cu atât mai important cu cât vom intra într-o perioadă preelectorală/electorală şi trebuie ca toţi cei care intră în cursa electorală să respecte spaţiile educaţionale ca atare”, a spus ministrul Educaţiei.

Ministrul Ligia Deca este prezentă luni, la Timişoara, pentru a participa la o conferinţă a şapte universităţi europene din România, care fac parte din diverse alianţe europene, finanţate de Comisia Europeană în două valuri de proiecte.

„Conceptul de universităţi europene este foarte important pentru România prin schimbul de bune practici în ceea ce înseamnă universităţile din multe ţări ale Uniunii Europene, benefic pentru studenţi, cadre didactice şi pentru tot personalul din universităţi şi pentru comunitate”, a punctat rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Ultima oră