Arhitectul Alexandru Găvozdea: „Potențialul pe care îl are Sibiul este foarte mare” (video)

Sibiul are un mare potențial, consideră arhitectul sibian Alexandru Găvozdea, care a vorbit la emisiunea „Ora de Politică” despre modul în care s-ar putea dezvolta orașul. 

Arhitectul Alexandru Găvozdea: „Potențialul pe care îl are Sibiul este foarte mare” (video)

Arhitectul sibian Alexandru Găvozdea, liderul mișcării civice Sibiu2024, fost președinte al Ordinului Arhitecților din România, a fost invitat la emisiunea „Ora de Politică” și a vorbit despre potențialul pe care îl are Sibiul și cum anume s-ar putea dezvolta.

„Eu cred că e nevoie, cu siguranță, de viziune, dar și de ambiție de a face un progres. De exemplu, am putea să ne propunem să fim parte din organizația C40, care e o organizație a orașelor lumii care produc și implementează activ politici publice în spiritul sustenabilității, adică se asigură că își pregătesc orașul viitor, cel de peste 10 ani, 15 ani, 20 de ani, pentru a face față provocărilor globale, de natură ecologică, economică și așa mai departe. Și practic, orașe care înțeleg vremurile în care se află și acționează în consecință, arătând că înțelegi în ce lume trăiești în 2023. Să faci tot posibilul pentru copiii orașului și ca ei, în anul 2050, să aibă în fața lor un oraș echipat pentru un viitor bun. Deci cam asta e anvergura cu care trebuie să privim în viitor, cred eu, și asta se tratează pe foarte multe planuri”, a precizat arhitectul Alexandru Găvozdea. 

Potrivit arhitectului, Sibiul beneficiază de un context geografic foarte bun, astfel că se poate dezvolta în continuare. „Eu cred că potențialul și oportunitățile pe care le are Sibiu în continuare sunt foarte mari. Trebuie doar să le identificăm, să le cunoaștem întâi, căci fără a cunoaște contextul, oportunitățile, potențialul, e greu să planifici un viitor bun. Și după aceea, cu curaj și ambiție, să le urmărim, pentru că avem foarte multe șanse. Cum spuneam, contextul acesta al poziționării geografice e limpede, dar avem și un context geografic imediat, care este foarte important și care este, aș spune, aproape unic în țară. Avem munți înalți, avem o zonă colinară, cu sate în care viața rurală nu este încă atât de compromisă cum e în multe alte zone ale țării, deci poate fi revitalizată și funcția asta de suport a producției agricole din jurul Sibiului pentru a ne pune pe masă hrană mai sănătoasă și așa mai departe. Avem munte și mare, că avem și Ocna Sibiului, lucru cu potențial care iarăși este foarte puțin neexploatat. Avem aeroport internațional, avem autostradă, avem o serie întreagă de ingrediente care ar putea să ajute ca investițiile care sunt atrase în Sibiu și care, după părerea mea, ar trebui să fie investiții de viitor, adică chestiunile care ne pun pe harta, aș spune aproape Europei, ca un loc foarte important. Avem nevoie, bineînțeles, de industrie și producție în zone de înaltă tehnologie.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică