Guvernul plafonează plățile cash la maxim 2.500 de lei

Coaliția de Guvernare a anunțat noi reguli pentru tranzacțiile cu numerar, în încercarea de a combate evaziunea fiscală și de a reduce găurile din buget.

Plafoanele pentru tranzacțiile cu numerar vor fi reduse, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice. Astfel, începând cu 2024, persoanele fizice vor putea plăti în numerar cel mult 1.000 de lei pe zi, iar persoanele juridice, cel mult 10.000 de lei pe zi, transmite Observatornews.

Plata cu cardul, o problemă la sate

„E mult mai simplu, mai ales că îl avem pe telefon. E la îndemână. Cash doar la piaţă. Cred că e o măsură bună”, spune un român. Bună însă doar la oraş, mai puţin bună în mediul rural.

„Va duce la scumpirea mărfurilor în acele comunităţi, unde să zicem că se face evaziune. Va afecta cetăţeanul simplu. Comerciantul trebuie să-şi scoată pârleala de undeva”, explică Bogdan Glăvan, profesor de economie.

„Başca… N-o s-o înveţe pe bunica mea niciodată să se ducă să-şi ia banii cu cardul de la bancomat”, spune un român.

Guvernul vrea să reducă evaziunea fiscală

Unul dintre motivele pentru care impactul este incert este că în multe magazine nu se poate plăti decât cu numerar. Acest lucru este valabil mai ales în zonele rurale, unde accesul la servicii bancare este limitat.

Un alt motiv pentru care impactul este incert este că România are o cultură puternică a plăților în numerar. În prezent, nivelul plăților cash reprezintă 80% din totalul plăților din România.

Profesorul de economie Bogdan Glăvan este unul dintre cei care au criticat noile reguli. El susține că măsura este ineficientă și că va provoca pagube colaterale majore.

Glăvan a declarat că măsura va afecta în special persoanele sărace și persoanele din zonele rurale. De asemenea, el a avertizat că măsura va duce la creșterea prețurilor, deoarece comercianții vor trebui să suporte costurile de procesare a plăților cu cardul.

În concluzie, impactul limitării plăților în numerar este incert. Măsura ar putea avea un impact pozitiv asupra reducerii evaziunii fiscale, dar ar putea avea și un impact negativ asupra economiei românești.

Ultima oră

Comentariul meu